Monique Biemans te midden van de eerste dahlia's. FOTO: Anneke Flikweert
Monique Biemans te midden van de eerste dahlia's. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Pluktuin Noordgouwe gaat binnenkort open

De eerste dahlia's bloeien al, in de pluktuin-in-wording vóór de boerderij van Leo en Monique Dalebout, even buiten Noordgouwe. Toch moeten we nog even geduld hebben, want er zijn nog heel veel zonnebloemen, lelies en gladiolen onderweg.

door Anneke Flikweert

NOORDGOUWE - Via haar Facebookpagina Pluktuin Noordgouwe laat Monique Dalebout geregeld zien hoe de bloemen erbij staan en eigenlijk gaat dat groeien haar niet snel genoeg. "Het is een geweldig leuk idee: de firma Steketee uit Yerseke, bollentelers van oudsher, huurt op verschillende plekken in Zeeland grond en zet de bollen. Tegen de tijd dat de Pluktuin in gebruik genomen kan worden, zetten ze 'banners' neer en een inpaktafel met kassa. Zo kan iedereen de bloemen knippen die hij of zij wil."

Monique hoorde via via van het idee van een Pluktuin en wist meteen: 'Dat is iets voor mij!' Ze heeft iets met bloemen én met creatieve mensen, dat is ook te merken in haar winkel 'Mo&More'. Bloemetjeskopjes, zeepverpakkingen met bloemetjes en heel veel wol in een vintage sfeer. Een 'winkel met wolbeleving' noemt Monique het zelf: langs de muren allerlei prachtig kleuren en soorten wol en op de lange tafels voorbeelden van wat er zoal daarmee gemaakt kan worden. Mooie, eerlijke garens van Vacht & Dacht, gerecyclede wol uit Italië; alles met een eigen verhaal. Monique was altijd al creatief in de weer en bezig met haken en breien. "Het proces om een draad van een vacht te spinnen, te kleuren en dan te breien vind ik heel fascinerend. Vrijdag hebben we tussen de bloemen zitten breien," lacht Monique. "Donderdagavond en vrijdagmiddag hebben we hier namelijk brei- en haakcafé en dan schuift wie dat wil hier gezellig aan. Op dit moment zijn dat tussen de 16 en 20 dames, in leeftijd variërend tussen de 24 en 74 jaar. Tijdens het brei- en haakcafé is de winkel ook open."

De Pluktuin is een aanrader voor een leuk uitje en tegelijkertijd kunnen bezoekers een kijkje nemen in de winkel van Monique. "Ik ga een mooi aangeklede tafel in het gras zetten, met verse muntthee en gemberthee én koek natuurlijk. Handwerken is ook een sociaal gebeuren en iedereen is hier altijd van harte welkom. Ik ga in de komende tijd ook nog wel wat momenten organiseren met 'breien in de natuur.' Dat is wat ik belangrijk vind: de natuur en daar op een eerlijke manier mee omgaan. Al handwerkend ontmoet je ook allerlei mensen en iedereen heeft weer een eigen verhaal. En uiteindelijk gaat iedereen weer lekker blij naar huis. Breien is een soort mediteren, zeggen ze weleens. Even je gedachten verzetten."

De Pluktuin Noordgouwe zal, zodra er genoeg bloemen beschikbaar zijn, zes dagen per week geopend zijn. Tot september kan iedereen er dan tussen 8.00 uur en 22.00 uur zelf naar wens een bos bloemen plukken. Betaling gaat per steel: de prijzen staan op een bord. Op een tafel liggen mesjes om te stelen af te snijden en er is een kassa, waarin plukkers na afloop hun betaling kunnen doen. De prijzen per soort en steel variëren tussen de 25 en 50 cent. De bloemen zijn supervers, zo van het land en staan gegarandeerd langer dan een week. Ook Monique zal regelmatig een boeket voor in huis plukken én afrekenen, weet ze nu al. "Ik heb altijd bloemen in huis. Dat pást gewoon bij mij."

Iedere donderdagavond van 19.00 - 21.30 uur en iedere vrijdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur is er gratis brei- en haakcafé en is de winkel ook open. Iedereen die gezellig met elkaar wil breien of haken, kan met een eigen project aanschuiven aan de tafel. Jong en oud is welkom, er is immers niets leuker dan elkaars kennis overdragen, onder het genot van koffie of thee.

Op zaterdag 18 augustus 2018 is Mo & More gesloten en te vinden op de Vlasdag in Dreischor en 'Verweven' in Zierikzee. Zodra de Pluktuin Noordgouwe open gaat, verrijzen er banners en meldt Monique dat via Facebook Pluktuin Noordgouwe. www.mo-and-more.nl

Meer berichten
Shopbox