Ella Bijkerk focust zich voor haar werk op het laagveen. Hier is ze aan het werk in Pollardstown Fen. FOTO'S: Archief Ella Bijkerk
Ella Bijkerk focust zich voor haar werk op het laagveen. Hier is ze aan het werk in Pollardstown Fen. FOTO'S: Archief Ella Bijkerk (Foto: )

Je hebt hier ruige en ongerepte natuur

Ella Bijkerk groeide op in Middelburg en studeerde watermanagement aan de HZ in Vlissingen. Voor haar stage vertrok ze een half jaar naar Ierland en hoewel ze absoluut niet van plan was om daar te gaan wonen, is dat toch precies wat er is gebeurd.

door Rachel van Westen

DUBLIN - "Na mijn stage ben ik terug gegaan naar Nederland om mijn bachelor af te maken. Ik moest nog een groot onderzoek afronden en daarna kreeg ik de kans om hier, in Ierland aan het werk te gaan. Ik ben een half jaar in Nederland geweest om mijn studie af te ronden en in september 2017 ben ik weer terug naar Ierland gegaan." Bij een studie watermanagement en het door de Atlantische Oceaan omgeven Ierland, denk je al snel aan een baan die te maken heeft met het zoute water. Maar niets is minder waar. Ella focust zich voor haar werk op het laagveen.

"Watermanagement gaat ook over zoet water", legt Ella uit. "Het veen is erg belangrijk omdat er heel veel dode planten in zitten die koolstof in zich hebben. Dat maakt van het veen een soort opslagplaats voor de koolstof. Als daarin wordt gegraven, raakt het veen beschadigd en blijft er koolstof uitstromen. Ik heb tijdens mijn stage geprobeerd te kwantificeren om welke hoeveelheden dat gaat en daarvoor heb ik beschadigde delen vergeleken met natuurlijke delen. Voor mijn huidige werk hebben we in een onderzoeksgebied lange buizen in het laagveen geplaatst zodat we de waterstand kunnen opnemen en proefmonsters kunnen nemen. Met de grondboor hadden we gaten voorgeboord tot wel acht meter diep! De grondsoort die dan naar boven komt is voor mij heel bijzonder, want er zitten plantenresten en schelpen in, die tot wel tienduizend jaar terug dateren. Het gaat trouwens niet alleen om de uitstoot van koolstof, want in het hoogveen zijn ook een heleboel zeldzame planten en dieren te vinden. Er wordt nog steeds turf gegraven als dat zo doorgaat hebben we kans om al die belangrijke habitat vernietigen. Als 'environmental engineer' heb je raakvlakken met veel sectoren zoals ecologie, chemie, hydrologie en nu dus ook een beetje archeologie. Hoef ik me in ieder geval nooit te vervelen", lacht Ella.

Ze is trouwens niet alleen naar Ierland vertrokken vanwege deze boeiende job. Al tijdens haar stage was ze enorm gecharmeerd door het land zelf. "Ierland is een heel mooi land. Je hebt hier nog van die ruige, ongerepte natuur. Dat vind ik echt prachtig. Daarmee vergeleken is Nederland wel heel erg plat, rechthoekig en geordend."

Ik mis de thuiswateren

"Ik hou van het buitenleven in Zeeland en ik kan me niet voorstellen dat ik niet dicht bij het water zou wonen. Mijn familie heeft een zeilboot en we konden heel makkelijk naar het Veerse Meer. Hoewel er hier ook genoeg water is, mis ik echt mijn thuiswateren", vertelt Ella. "En de stranden! Die mis ik ook. Je hebt hier natuurlijk ook strand, veel rotsstranden en ook wel zandstranden, maar die zijn niet te vergelijken met de Nederlandse stranden. Ik kom ook regelmatig terug naar Zeeland, met Kerst ben ik weer in Zeeland geweest en in augustus ga ik weer. Maar wanneer en of ik weer definitief terugkom naar Zeeland? Dat weet ik echt niet. Dat ligt aan allerlei factoren. Voorlopig werk ik nog wel even aan dit project en zoals het er nu naar uitziet ben ik hier in ieder geval tot september 2020."

Ben jij of ken jij een Zeeuw die (tijdelijk) in het buitenland woont? Tip de redactie door een mailtje te sturen naar redactie.oes@persgroep.nl

Meer berichten
Shopbox