Bas de Vos met een door hemzelf van een nieuwe zitting voorziene stoel, met webbing. FOTO: Anneke Flikweert
Bas de Vos met een door hemzelf van een nieuwe zitting voorziene stoel, met webbing. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Ik zou wel drie pensioenen kunnen vullen'

Een kinderstoeltje met een nieuwe zitting van papercord, een fauteuil met een kunstige nieuwe zitting van een soort webbing, een Deense design eetkamerstoel van Niels Otto Møller met papercord zitting. Bas de Vos uit Noordgouwe heeft een creatieve hobby.

Anneke Flikweert

NOORDGOUWE - Als docent scheikunde was Bas de Vos eigenlijk vooral met zijn hoofd bezig, bedacht hij inmiddels 25 jaar geleden. Het leek hem ook fijn om iets met zijn handen te doen. Bas: "Het begon met de zitting van een keukenstoeltje, die versleten was. Dat was best een uitdaging: ik leerde uit een boekje hoe ik een nieuwe zitting kon vlechten. Ik heb altijd graag dingen gemaakt. Mooie, natuurlijke materialen en dan vanuit een idee aan de slag gaan. Ik ben inmiddels met pensioen, maar ik verveel me geen moment. Ik zeg tegen iedereen: 'Ik zou wel drie pensioenen kunnen vullen.'" Bas houdt zich niet alleen bezig met het vlechten van stoelzittingen, maar hij maakt ook graag houten naambordjes, letters, accessoires en tuinbankjes: allemaal unieke exemplaren. "Heerlijk om zo je zinnen te verzetten. Ik kan hier op de hoekbank tv kijken en ondertussen aan een zitting werken: het nuttige en het aangename verenigen. Per zitting ben ik een uur of tien bezig, dus een uurloon zou onbetaalbaar zijn. Omdat het mijn hobby is, vraag ik alleen een vergoeding voor mijn onkosten, zoals materiaal, reiskosten en gereedschap."

Toch is stoelen matten een techniek waarbij je ook goed moet opletten en nadenken. Bas: "Kijk, deze webbing zitting heeft zes 'slagen.' De eerste 3 slagen van voor naar achter en van links naar rechts, niet te strak. Vanaf de vierde slag ga je vlechten en de vijfde en zesde slag gaan dan schuin daar door. Zo ontstaat een patroon van achthoekige gaatjes. Het meest gebruikte vlechtband is 3,5 mm breed. Het wordt vastgezet met pinnetjes van pitriet die ik zelf snijd. Het patroon komt heel vaak voor, je kunt het ook machinaal gemaakt kopen per meter, bijvoorbeeld om een radiator te bekleden. Ik heb ook weleens zo'n patroon gemaakt met een medaillon in het midden, dat was extra interessant."

Bas vindt vaak interessante opknappers op de rommelmarkt en staat zelf ook soms op creamarkten. Laatst nog in het dorpshuis van Noordgouwe. Mensen weten hem te vinden met familiestukken met mankementen. "Vaak hebben die emotionele waarde. De zitting gaat als eerste kapot. Die moet je eigenlijk elke drie maanden bevochtigen." Bas doet graag nieuwe, leerzame restauraties. "Ik moet er niet aan denken om 50 dezelfde stoelen te matten. Zo'n Deense designstoel, dat is leuk en nieuw; daarbij moet ik een deel omwikkelen. Ik heb ook weleens een echte Thonetbank onder handen gehad. Het is leuk om een stoel met een heel ander patroon te restaureren. Ik houd van uitdagingen: dat dwingt je weer na te denken." Bas is een van de weinigen in Zeeland die stoelen mat. Zijn materialen betrekt hij bij een winkel in Apeldoorn. "Het is fijn om met natuurlijke materialen te werken, al zijn die soms vrij prijzig. Dit vlechtband kost 100 euro per kilo, het wordt geschild van rotan. De kern daarvan wordt dan weer gebruikt als pitriet." Misschien heeft Bas zelfs wel vier pensioenen nodig: zijn nieuwste hobby is het repareren van klokken. "En ik zou graag nog sierknopen leren maken van touw. Dus als er iemand is die mij dat kan leren?"

Stoelen 'matten' is een oud ambacht, waarvoor vooral natuurlijke producten gebruikt worden, zoals geprepareerde stengels van riet, rus (een grassoort), bies en strengen rotan. Het is erg arbeidsintensief werk. Matten van stoelzittingen is het dichtvlechten met touw, riet of rotan, in vier vlakken. Webbing is het in patroon vlechten met geschild rotan.

Op www.basdevos.com staan voorbeelden van houtbewerkingen en prachtig opgeknapte stoelen, gemat in allerlei rietsoorten en technieken. Bas vraagt, omdat het zijn hobby is, alleen een vergoeding voor zijn onkosten, zoals materiaal, reiskosten en gereedschap.

 

 

 

 

Meer berichten
Shopbox