De Dockyard III vaart zaterdag vier keer naar Sint Philipsland.
De Dockyard III vaart zaterdag vier keer naar Sint Philipsland. (Foto: Anneke Flikweert)

Veerverbinding Zijpe voor één dag terug

Op 6 juli is het precies 30 jaar geleden dat de Veerpont Zijpe uit de vaart genomen werd. De 'last post' werd geblazen en dat was het dan. Deze zaterdag 7 juli, vaart de stoomsleper Dockyard III vier keer naar Anna Jacobapolder, als eerbetoon aan het veer van destijds. Er was 88 jaar lang een veerverbinding en daarna nam de weg over de Philipsdam de functie van de 'Heen-en-weer' over.

Anneke Flikweert

BRUINISSE - Linksaf bij Zijpe, naar de vluchthaven, was de instructie. En ja hoor: daar doemt het stoomschip de Dockyard III op, nagenoeg alleen op een prachtig rustige plek. "Het ideale van deze plek is dat er niemand is die het hoort, als je 's nachts een hamer laat vallen," lacht Alexander Rokven. Hij is aan boord de laatste klusjes aan het afronden voor de afvaart van aanstaande zaterdag, bijgestaan door trouw scheepshondje Bob. Vriend Rogier Hettich, is ondertussen even naar Frankrijk, waar hij opgroeide. Rogier, voor wie het kopen van een stoomboot een absolute jongensdroom was, vroeg ooit op zijn elfde aan zijn ouders om een stoomboot, maar dat zat er niet in. Ondertussen deed hij de Zeevaartschool en bleef de drang naar een boot. Toen Rogier vorig jaar ontdekte dat de Dockyard III te koop was, deed hij een bod op basis van de oud ijzerprijs met nog iets erboven op. Tot zijn verbazing werd de boot hem gegund. "Kom hem maar ophalen."

De Dockyard III werd in 1941 gebouwd door de RDM en kwam in 1946 in de vaart als havensleepboot in Rotterdam. In 1981 werd de boot verkocht aan de gebroeders Beltman en omgedoopt tot de 'Gebroeders Bever.' In 2017 werd het schip verkocht aan een handelsonderneming om gesloopt te worden. Op 11 juli wist Rogier Hettich de boot te kopen en in januari kreeg het schip haar oude naam weer terug: Dockyard III. Een hele geschiedenis al met al, maar toch is er in al die jaren goed voor de Dockyard III gezorgd. Ook toen de boot jarenlang stil lag in Dordrecht aan de kade, werd de buitenkant nog wel bijgehouden door de gebroeders.

"Op dit moment is de Dockyard III officieel geen sleepboot meer, maar een 'plezierjacht,'" legt Alexander Rokven uit. Ondertussen ontdekt hij een venijnig plekje roest en slaat meteen aan het schuren. "Ik kan niet zo goed stilzitten: een familietrekje." Varen doet de Dockyard III prima, maar alle documenten zijn verlopen na 25 jaar stilliggen. In eerste instantie was het plan vanaf Zijpe te vertrekken zaterdag en dan naar Anna Jacobapolder te varen, maar waarschijnlijk moet de Dockyard naar Sint Annaland uitwijken. "We zijn best lomp en zwaar en we vrezen dat de steiger in Anna Jacobapolder dat niet aankan. Een nostalgische RTM-bus brengt de passagiers vervolgens alsnog naar Anna Jacobapolder en daarna weer, via de Philipsdam, naar Bruinisse. De mensen mogen net zo lang aan de overkant blijven als ze willen: tot ongeveer 16.00 uur."

Zaterdag helpen er allerlei vrijwilligers: aan boord zijn al drie tot vijf mensen nodig om te kunnen varen: een kapitein, een stuurman en twee machinisten bijvoorbeeld. Ook helpt een aantal vrijwilligers mee met het opknappen. Donateurs en belangstellenden zijn altijd welkom, ook aanstaande zaterdag kan iedereen die dat wil vrijblijvend een kijkje nemen bij de Dockyard. Mensen hoeven niet per se mee te varen om te kunnen genieten van de boot. Er is een tentoonstelling bij de melksalon: de oude halte van de RTM. Daar worden de kaartjes verkocht, er is een film en natuurlijk is er ook koffie en thee. Het geld van de verkochte tickets wordt gebruikt voor de restauratie.

Zaterdag 7 juli, vaart de Dockyard III vier keer tussen Zijpe en Anna-Jacobapolder. Kaartjes zijn verkrijgbaar op de website dockyard3.nl, maar ook aan de kade bij Zijpe. De terugtocht gaat per nostalgische RTM-bus.

Meer berichten