Joost Loomans en zijn schoolbus- nu nog even alleen op papier. FOTO: Anneke Flikweert
Joost Loomans en zijn schoolbus- nu nog even alleen op papier. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Hij gaat echt rijden vanaf augustus!'

Radarschool Zonnewijzer in Zonnemaire sloot vorige week definitief zijn deuren en had nog 17 leerlingen. Een aantal daarvan gaat naar het voortgezet onderwijs, maar anderen moesten op zoek naar een school buiten Zonnemaire. Sommigen zochten al eerder een plekje elders.

door Anneke Flikweert

ZONNEMAIRE - 'Het is natuurlijk gekkenwerk als er straks tien auto's van en naar Zierikzee gaan rijden,' bedacht Joost Loomans uit Zonnemaire. Zodra er gemeld werd dat de Zonnewijzer fusieschool werd van de Johan Louis de Jongeschool en daarna, toen de plannen voor sluiting steeds definitiever werden, noemden ouders al een schoolbus als optie. Een aantal ouders koos eieren voor hun geld en stuurde hun kinderen al eerder naar een school buiten Zonnemaire. De leerlingen van groep 1, 2 en 3 gingen gelijk al naar Zierikzee. Toen Joost in december van de definitieve sluitingsplannen hoorde, nam hij huis-aan-huis in Zonnemaire een enquête af, om te kijken hoe mensen tegenover de schoolbusplannen stonden. "Ik kreeg positieve reacties. Een aantal leerlingen gaat nu natuurlijk al ergens anders naar school en in combinatie met de huidige leerlingen zou het gaan om 35 tot 40 leerlingen die vervoer nodig hebben."

De plannen voor de schoolbus werden helemaal uitgewerkt, compleet met halteplekken en tijden. Joost Loomans: "Het is absoluut niet zo dat wij kinderen per se naar Zierikzee willen laten gaan, wij inventariseren alleen een behoefte die is ontstaan doordat mensen al een keuze hadden gemaakt. Een aantal ouders koos voor Zierikzee, maar er kozen ook mensen voor Dreischor en Brouwershaven. Er is immers een vrije schoolkeuze."

Op de website www.schoolbuszonnemaire.nl is te zien dat over alles al uitgebreid is nagedacht. Joost: "Dat vind ik leuk om te doen en ik heb daar ervaring mee, bij bedrijven en stichtingen. En we doen het samen he: we hebben een compleet bestuur." Het plan is dat er twee schoolbussen gaan rijden. Schoolbus 1 gaat naar de Sint Willibrordus, de Theo Thijssen en LACO en terug. Schoolbus 2 gaat naar Binnen de Veste, LACO en de Theo Thijssen. LACO is in het schema opgenomen, omdat leerlingen de dag soms beginnen of eindigen met gym. Joost: "Twee kleinere bussen is handiger dan één grote. We zijn dan flexibeler als het druk is en kunnen de reistijd beperken." De Schoolbus Zonnemaire wordt een ANBI: handig omdat een aantal bedrijven al sponsoring toegezegd heeft. Ook zijn er gesprekken met de gemeente: die ondersteunt dit project van harte en ziet het als een pilot. Het initiatief past ook in de opdracht vanuit de provincie om Schouwen-Duiveland duurzamer te maken. De kosten voor een schoolrit gaan maximaal € 1,50 per kind per rit bedragen. Meerijden is flexibel te regelen: er zijn verschillende rittenkaarten en er is een abonnement. Betalen gaat via een speciale app, met iDeal. Naar de busjes wordt op dit moment nog gezocht, want elektrische busjes zijn bij een aantal fabrikanten nog in ontwikkeling, dus zal er in het begin met conventionele busjes gereden worden. Joost: "We hebben te maken met de financiën en met de levertijd. Maar het is definitief dat er gereden gaat worden. De school gaat gemist worden, de voetbal is weg, winkels zijn verdwenen. Maar in de schoolbus kunnen kinderen elkaar toch blijven ontmoeten."

De Schoolbus Zonnemaire rijdt vanaf augustus dit jaar, met een elektrische schoolbus van Zonnemaire via Noordgouwe en Schuddebeurs naar Zierikzee. Sponsoren en chauffeurs zijn nog steeds van harte welkom. Voor meer informatie, zie: www.schoolbuszonnemaire.nl

De Stichting Schoolbus Zonnemaire is door de 135-jarige ANWB genomineerd als Zeeuws steunproject. Het Zeeuwse project met de meeste stemmen wordt financieel ondersteund. Bent u ANWB-lid of kent u iemand die dat is? Stem via www.anwb.nl/stem

Meer berichten
Shopbox