Foto: Anneke Flikweert

'Help! Man overboord' bij oefening

Zomer in Zeeland betekent ook: veel mensen in en om het water. Ook de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland oefent één keer in de maand, zodat de leden goed voorbereid zijn op het toezien op veiligheid bij evenementen op of rond het water. Ook maakt de nieuwe boot, van het merk Tinn-Silver, deel uit van de Nationale Reddingsvloot, een vloot van reddingsboten inzetbaar bij een eventuele watersnoodramp.

door Anneke Flikweert

BROUWERSHAVEN - "Man overboord!" Gelukkig is er dit keer niet echt iemand over boord geslagen, maar toch doen de vrijwilligers van de Reddingsbrigade Zierikzee - Duiveland hun uiterste best de 'drenkeling' weer zo snel mogelijk aan boord te krijgen. Deze zaterdag oefenen ze met twee boten: de vorig jaar aangeschafte snelle reddingsboot Eb en de gloednieuwe ZKZ019.
De boten en ander materieel zijn opgeslagen in de voormalige loods van gemeentewerken, in Brouwershaven. Sinds de Reddingsbrigade Zierikzee - Duiveland stopte met het bewaken van het strandje bij Ouwerkerk, omdat de gemeente daar niet langer in wilde investeren, zijn de bezigheden van de vrijwilligers verschoven. Natuurlijk zijn er nog elke week de zwemlessen, op vrijdagavond in het zwembad in Zierikzee. Daarnaast wordt er maandelijks geoefend met de boten en zijn de vrijwilligers inzetbaar bij evenementen op en rond het water. "Onze reddingsbrigade bestaat nu bijna 50 jaar en we hebben tussen de 140 en 150 enthousiaste leden, waaronder een groot aantal jongeren, die reddend zwemmen leren. Ook volgen onze vrijwilligers cursussen voor verschillende EHBO-diploma's," vertelt Paul Kouijzer. Veel evenementen kunnen doorgaan dankzij de aanwezigheid van de Reddingsbrigade, zoals de Havendagen, de Visserijdagen en de Scharendijkedag. "Deze oude gemeentewerkplaats zal verkocht worden, zodra daar de kans voor is. Wij willen dan graag betrokken worden bij de nieuw te bouwen brandweerkazerne te Zierikzee. We bieden immers een meerwaarde voor het eiland en zo zitten we mooi centraal bij elkaar."
Voordat de vrijwilligers gaan varen, krijgen ze in de loods eerst tekst en uitleg over de nieuwe boot door bestuurslid Cor Kooij. Hij nam vorige maand de sleutels van de boot in ontvangst bij het Landelijk Bureau van Reddingsbrigade Nederland en kreeg zelf ook instructie. "Gelukkig is er ook een boekje bij," lacht Paul Kouijzer. Luikjes worden geopend, het trapje uit- en ingeklapt, bekeken waar de EHBO-tas ligt en waar is trouwens de brandblusser? "Slepen kunnen we ook," wijst Cor. "En hier zijn ook nog twee hijsogen." Dan is het zover: "Ik zou zeggen: pak een droogpak en dan gaan we." Elke vrijwilliger zoekt een pak-met-laarzen in de eigen maat, de boten worden achter een tractor en een auto gehangen en het gezelschap vertrekt richting botenhelling.

Oefenen

Op de Grevelingen besturen de vrijwilligers om beurten een van de twee boten. "Vaar eens naar die steiger daar," zegt Paul Kouijzer. "Als jij hier naar links stuurt, wat gebeurt er dan met je achterkant? Ja, die gaat naar rechts. Rustig aan varen, dan kan het nooit hard verkeerd gaan." Door zelf aan het roer te staan ervaart iedereen hoe dat is. Ze oefenen vandaag met langszij aanleggen en daarna haaks. Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er geoefend, vaak in combinaties met de twee boten. Aan- en afmeren, omgaan met de trailer en man overboord: een slachtoffer van de ene naar de andere boot overbrengen. Maar ook touwtjes en knoopjes worden geoefend. In september is het weer tijd voor een nachtvaart.

 

Meer berichten
Shopbox