Van links naar rechts: Kees Veerhoek, raadslid Femke de Vries, Jan de Roode, Ria Boot en Maarten van Strien. FOTO: Anneke Flikweert
Van links naar rechts: Kees Veerhoek, raadslid Femke de Vries, Jan de Roode, Ria Boot en Maarten van Strien. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Tuin met wilde bloemen aan de Noordstraat is een pláátje

Wikke, witte klaver, korenbloemen, wilde peen, allerlei koolsoorten en zelfs varens: de tuin met wilde bloemen aan de Noordstraat in Burgh-Haamstede is een pláátje. Koolwitjes fladderen tussen het koolzaad en de eerste wilde bijen nemen voorzichtig hun intrek in het nieuw aangelegde bijenhotel.

door Anneke Flikweert

BURGH-HAAMSTEDE - Vorig jaar besloten leden van de Dorpsraad en betrokken bewoners al dat het 'Gat van Goudswaard,' de plek waar in 2015 het voormalige warenhuis afbrandde, hen een doorn in het oog was. Ze zaaiden het terrein in met een wilde bloemenmengsel. Dit jaar was de situatie ongewijzigd en werd er nog steeds niet gebouwd, reden voor de enthousiastelingen om hún natuurparkje extra mooi aan te kleden.

"De varens hebben het moeilijk," wijst Maarten van Strien, lid van de Dorpsraad en de werkgroep. "We hebben heel veel hulp van sponsoren en op een gegeven moment meldde Vitro Plus zich. Zij leverden het startmateriaal voor een prachtige collectie varens, die bij een kweker opgekweekt werden. Ze zijn drie weken geleden geplant, kijk, hier aan de linkerkant. Gelukkig hebben wij heel aardige buren, van Brasserie de Graaf van Haamstede. Zij zorgden er tijdens de werkzaamheden voor dat de werkploeg niet uitdroogde en stellen nu ook hun waterkraan geheel belangeloos ter beschikking, om de Vitro Plus varens te laten overleven."

Werd er vorig jaar vooral een veldbloemenmengsel gestrooid, dit jaar werd ook de grond enigszins aangepakt. Die was keihard en de vrijwilligers vonden veel puin en IJsselsteentjes. Nadat het warenhuis afbrandde is alles immers opgeruimd, maar in de grond zat nog het een en ander. Vrijwilliger Ron Brink uit Burgh zette zich in het bijzonder in. Maarten van Strien: "Ron kan en wil alles. Al zei hij op een gegeven moment wel: 'Dit is het laatste wat ik voor Haamstede gedaan heb.'" Ron maakte een robuust houten hekwerk en zorgde voor stevige bankjes en een prachtig bijenhotel. En ondanks het streepje in 'Burgh-Haamstede' deden de vrijwilligers alles maar mooi samen: de helft uit Burgh, de helft uit Haamstede.

Maarten van Strien: "Ik had tijdens mijn vakantie in Frankrijk ondertussen een bijenhotel gezien en dat was mijn droom voor dit terrein. Ook kwam er een prachtig bord voor een fotomoment in Zeeuwse klederdracht, gemaakt door Petra van Gent van Galerie Haamstede. Het is nu een gezellige plek geworden - jammer dat het uiteindelijk weer moet verdwijnen.'

Aan raadslid Femke de Vries van GroenLinks de eer het natuurparkje te openen. Zij diende immers namens GroenLinks eind juni een motie in, waarin ze de gemeente vroeg zich in te zetten voor de bijen en onder andere gemeentelijke én particuliere gronden en braakliggende terreinen in te zaaien met een bijenvriendelijk bloemenmengsel.

We hoeven niet bang te zijn voor de wilde bijen die zich in het bijenhotel gaan vestigen, legde Rob Vroom van de Bijenvereniging Schouwen-Duiveland uit. Het gaat om solitaire bijen, vooral metselbijen, die hun eigen plekje zoeken in het 'hotel' en daar een 'kamertje' metselen met modder. Vroom sprak zijn zorg uit over het insectenbestand, dat in 15 jaar tijd met 75 procent afnam. "Onze tuinen zijn veel te netjes. Een beetje rommel in je tuin mag best!"

Neem vooral een kijkje in het parkje aan de Noordstraat en geniet van al dat moois tussen alle huizen en winkels. En bedenk bij het inzaaien van de eigen tuin ook dat elk tuintje en balkon met bloemen de insecten in ons land weer verder helpt. Op 14 juli is er ook een open imkerijdag, in Ouwerkerk, Renesse, Nieuwerkerk en Kerkwerve.

Bouwbedrijf Boogert is bezig met de ontwikkeling van Résidentie Noordstaete op het terrein van het vroegere Warenhuis Goudswaard. Naar verwachting wordt na de zomer van 2019 begonnen met de bouw van de 17 hotelappartementen aan de Noordstraat.

Meer berichten
Shopbox