Jimmy Hage met zijn twee zelfgebouwde drones.
Jimmy Hage met zijn twee zelfgebouwde drones. (Foto: Anneke Flikweert)

In de wolken met Jimmy en zijn drones

Anneke Flikweert

Sommige jongeren hebben een zomerbaantje, andere jongeren moeten nog hard leren voor een paar studiepunten die ze nodig hebben. Maar er zijn ook ondernemende jongeren die ervaren hoe het is om een eigen bedrijfje te beginnen, in deze zes weken: de Zomerondernemers. Jongeren van 15 tot 22 jaar kunnen meedoen en worden gecoacht, verzekerd en voorzien van een startkapitaal. Het project startte op 9 juli.

Zomerondernemer Jimmy Hage

SCHARENDIJKE - "Dat lijkt me wel wat voor jou, Jimmy," zei de moeder van Jimmy Hage uit Scharendijke van het voorjaar tegen haar zoon, toen ze in de krant las over de nieuwe editie van Zomerondernemers. "Jimmy is altijd druk met zijn drones in combinatie met zijn GoPro." Er ging enige tijd voorbij en ineens zei Jimmy tegen zijn moeder dat hij zich inderdaad ingeschreven had.

Jimmy was al heel lang in de weer met zweefvliegen en haalde daar vorig jaar zijn brevet voor. Sinds een jaar of wat kwamen daar de drones bij. Hij werd 'besmet' door het dronevirus, nadat hij zijn eerste had gebouwd. Drie jaar geleden bouwde Jimmy zijn eerste drone, een normale quadcopter. "Je kiest op internet een frame dat je mooi vindt en dan ga je van daaruit alle elektronica selecteren. Hoe goed de kwaliteit dan is, hangt af van je budget." In het begin kon Jimmy veel aan een kennis vragen, maar het was toch vooral een kwestie van heel veel zelf opzoeken op internet en uitproberen. "Op een gegeven moment bleven er maar onderdelen en pakketjes uit China binnenkomen," lacht zijn moeder. Jimmy schreef zich in op de site van Zomerondernemers en moest vervolgens een plan schrijven, waarin hij uitlegt hoe hij zijn drones wil inzetten in zijn bedrijf. De twee drones die Jimmy bouwde bieden verschillende mogelijkheden. "Kijk," laat hij een van zijn filmpjes zien. "Met die mini quad krijg je een compleet ander beeld dan met die grote, je kunt met die kleine op hele smalle plekken komen, bijvoorbeeld onder een picknicktafel door, of zelfs onder een aanhanger door."

In de afgelopen weken kregen de Zomerondernemers een cursus met allerlei informatie over een eigen onderneming beginnen. Ze moesten een plan A verzinnen en helemaal uitwerken. Geen probleem voor Jimmy, hij weet precies wat hij wil: filmpjes maken met behulp van zijn drones. Vervolgens ging het om creatief denken en flexibel zijn en moest er een plan B komen. "Je leert heel goed voor een groep te staan. We zijn met 17 deelnemers en iedereen heeft een ander plan." De Zomerondernemers krijgen een startkapitaal. Jimmy gebruikte dat onder andere voor een nieuwe gimbal, om nóg stabielere beelden te kunnen maken. "Het liefst zou ik mijn dronebrevet halen, maar dat is nogal prijzig. Dat ik mijn zweefvliegbrevet heb, helpt al wel. Bij het vliegen met de drone en het filmen gaat het natuurlijk voor een groot deel ook over beheersing." In de weken hierna gaan de deelnemers zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ze leerden al van alles over de financiën, BTW en het opstellen van een balans en ook de pr komt aan de orde. "Ik wist al best wat, maar toch leer ik elke keer weer bij."

Wat Jimmy volgend jaar wil gaan doen, weet hij nog niet precies. "Misschien elektrotechniek of mechatronica, maar de luchtmacht kan ook." "Een tussenjaar nemen kan ook en eerst aan je eigen bedrijfje werken," adviseert zijn moeder. Voorlopig beleeft Jimmy nog plezier genoeg aan het bouwen van zijn drones en het daarmee vliegen en filmpjes maken. "Mensen die graag een filmpje willen, kunnen contact opnemen of eerst even op mijn site kijken, www.theflyingtechnician.nl"

Particulieren of bedrijven die graag een filmpje door Zomerondernemer Jimmy Hage met zijn drone willen kunnen contact opnemen met Jimmy: jhage1999@outlook.com of 06-31494411 www.theflyingtechnician.nl

Meer berichten




Shopbox