De Gasthuiskerk aan het Havenplein 17 in Zierikzee is open tot en met 24 augustus open op maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. FOTO: PR
De Gasthuiskerk aan het Havenplein 17 in Zierikzee is open tot en met 24 augustus open op maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. FOTO: PR (Foto: )

Op adem komen in de Gasthuiskerk

Op de warmste dag van het jaar, is het lekker koel in de Gasthuiskerk. De toeristen die langs lopen op het Havenplein horen het uitnodigende orgelspel en wagen het er op. De kerk is in de zomermaanden open voor belangstellenden. De commissie Open kerkdagen ontvangt iedereen met plezier. Het blijkt dat veel mensen niet eens wisten dat er Onder de Beuze een kerk is.

door Willemien Lemkes

ZIERIKZEE - "Er komen veel buitenlanders een kijkje nemen", zegt Piet Geluk van de commissie Open kerkdagen. "In het buitenland is het veel meer de gewoonte om een kerk binnen te lopen. De mensen gaan even rustig zitten, luisteren naar de muziek en kijken rond. Veel mensen van het eiland komen ook voor het eerst. Zij hadden nog niet eerder ontdekt dat hier een kerk is. "

Onderkomen

De kerk is van oorsprong de kapel van het voormalig gasthuis, dat gesticht was als onderkomen voor arme vreemdelingen op doorreis en voor behoeftig zieken. Na de reformatie werd de kerk in gebruik gegeven aan de Waalse gemeente. In 1613 mocht de Hervormde gemeente de kerk gebruiken. Toen de kerk te klein werd, kocht het stadsbestuur de aan het Havenplein staande rij particuliere huizen aan om de kerk te vergroten. Mede door de grote galerij boven is er nu plaats voor 700 personen. Jarenlang was er geen eigen orgel. Dat kwam pas in 1887 en na de kerkrestauratie tussen 1948 en 1958 werd er een nieuw orgel geplaatst.

Oude balk

Een van de gastvrouwen, Corrie Leijendijjk wijst op een klein stukje van een oude balk boven in de kerk. "Op een bepaald moment werd er belasting geheven op eikenhout", vertelt ze. "Toen zijn alle mooi versierde balken grijs geverfd, zodat het eikenhout niet meer te zien was. In de gang hangt nog een tweede stuk oude balk, helemaal aangevreten door houtworm of kevers." Er onder hangen collectebussen met opschriften als 'voor den armen', voor den kerk' en 'voor kerk en godsdienst'. Een stukje nostalgie. Tijdens de Open kerkdagen wordt er altijd op het orgel gespeeld. Dat laat de mensen buiten weten dat de kerk open is en binnen kan men er rustig van genieten.

Gasten ontvangen

Er zijn vierentwintig medewerkers die zorgen dat er altijd iemand is om de gasten te ontvangen. Leni Krijger is een van hen. Omdat er zoveel mensen meewerken, hoeft iedereen maar twee keer in de zomermaanden in de kerk te zijn. Leni vertelt de kinderen die komen dat er een kleurplaat voor heb klaar ligt. Ook is er een quiz met vragen als 'Wat is de naam van het grote muziekinstrument dat in de kerk staat?' of 'Hoe noem je de plaats waar de dominee staat tijdens de preek?'. Niet zo moeilijk. Lastiger is het om de engelenkopjes te tellen in het houtsnijwerk van de banken. Als je dat vier keer doet, heb je elke keer een andere uitkomst. En je moet vooral ook de zijkanten niet vergeten.

Sing-in

Op vrijdag 24 augustus worden de kerkdagen om 16.00 uur afgesloten met een SIng-in.

Expositie

In de gang van het kerkcentrum is de expositie Rembrandt en de Bijbel te bezichtigen. Een groot aantal prenten en schilderijen laat zien dat Rembrandt vaal over Bijbelse verhalen heeft nagedacht. In de stiltehoek kunnen bezoekers een waxinelichtje aansteken en is er tijd voor gesprek. Niets is verplicht, ook mensen die op adem willen komen zijn welkom.

De Gasthuiskerk aan het Havenplein 17 in Zierikzee is open tot en met 24 augustus open op maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Tijdens de kermis van 3 tot en met 9 augustus is de kerk dicht.

Meer berichten