Zaterdag wordt de nieuwe wijnkoningin gekroond.
Zaterdag wordt de nieuwe wijnkoningin gekroond. (Foto: pr)

Genieten van Zeeuwse wijnen

Lekker genieten van heerlijke Zeeuwse wijnen, deze vrijdag en zaterdag, met bijpassende hapjes, lekkere muziek en veel gezelligheid. Aanstaande vrijdag en zaterdag is het weer tijd voor het Wijnfeest van Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. Op vrijdagavond is er voor elke bezoeker een glas Brut de Zélande. Op zaterdag is er de streekspecialiteitenmarkt. De entree is nog steeds gratis.

door Anneke Flikweert

DREISCHOR - "Ik geniet altijd enorm van mijn hele erf vol mensen," vertelt Johan van de Velde. "De kroning is elk jaar weer heel bijzonder. Als die helikopter dan weer gaat landen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan het wijnfeest denk en het is gaaf dat zoiets dan elk jaar weer lukt. Het is zo'n mooi feestje, waar heel veel mensen blij van worden. De camping is ook al vanaf januari vol geboekt met bezoekers. En voor het grootse deel 'doen' onze wijnen het natuurlijk: daar komen de mensen voor. We leveren ook steeds meer aan restaurants en de KLM heeft een paar weken geleden voor de twaalfde keer bijgetekend."

Op beide dagen is er genoeg te doen voor jong en oud. Kinderen zijn beide dagen ook van harte welkom, vertelt Johan van de Velde. "Er is een springkussen, een Kop van Jut en natuurlijk zijn er ijsjes. Op zaterdag komt er daar nog een draaimolen bij."

De temperatuur blijft een aandachtspunt. "Er is lekker warm weer voorspeld, té warm is ook niet goed: dan gaan mensen misschien liever richting strand. We hebben in elk geval extra parasols aangeschaft." Vorig jaar waren er op de vrijdagavond 1200 bezoekers en op de zaterdag zelfs 3500. Voor de druiven is de warmte geen probleem, verzekert Van de Velde. "Dat is juist hartstikke goed voor het afrijpen. De druivenstruiken zitten zó diep met hun wortels dat er niets verdroogt. Over een week of zes beginnen we met de oogst en over acht weken kan ik vertellen of het een goed wijnjaar wordt."

Vanaf januari is Johan van de Velde al bezig met de organisatie van het Wijnfeest, geholpen door een enthousiaste groep van vrijwilligers. "We hebben een organisatie van zes mensen en er lopen hier zestig vrijwilligers over twee dagen. Zonder hen konden we het Wijnfeest niet organiseren. Het blijft nog steeds een promotiefeestje voor onze wijn, niet iets om geld mee te verdienen. En het is natuurlijk tegelijkertijd een mooie promotie voor Zeeland."

Op vrijdag is het tussen 15.00 uur en 17.00 uur 'aperitieftijd' met voor elke bezoeker een gratis glas Zeeuwse bubbels: Brut de Zélande. De wijnkoningin van 2017 is dan nog in functie, Dhani Scherp - Zapata. Ook treedt op vrijdagavond één van de beste en bekendste muziekverenigingen van Luxemburg op: Greiweldenger Musék. "Dat wordt echt gaaf," verklapt Johan van de Velde. "Ze komen met 40 man en spelen zowel klassiek als top 40."

De plattegrond en het programma op de website van De Kleine Schorre geven al een indruk van wat er allemaal te beleven valt. Er zijn doorlopend wijnproeverijen in het proeflokaal en er is een keldertour. Op zaterdag is er ook een wijngaardtour. Verder zijn er allerlei streekproducten te koop, zoals versgerookte paling. Op zaterdag om 14.00 uur vindt de kroning van de nieuwe wijnkoningin plaats, wie dat wordt is nog geheim. Op zaterdag is er ook aandacht voor kunst in de wijngaard: er worden schilderijen en beelden gemaakt en verkocht. Nieuw is de silent disco en er is dit keer zelfs yoga. "Mensen kunnen helemaal 'zen' worden op het wijnfeest." Aan het eind van elke dag rijdt er een BOB-bus over het eiland.

Vrijdag 3 augustus en zaterdag 4 augustus vindt het wijnfeest plaats op Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. Zie de website www.dekleineschorre.nl voor het programma.

Meer berichten