Concert Willeke Smits

Op dinsdag 14 augustus vindt het derde orgelconcert plaats in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven. De onlangs in Leiden benoemde organiste Willeke Smits speelt een zomers programma op het Van Vulpen-orgel.

BROUWERSHAVEN - Muziek uit de barok (Bach, Händel, Wather) wordt afgewisseld met zogenaamde 'minimal music' (Holleman, Matter, Wammes). Bijzonder is de uitvoering van het Concerto 'De koekoek en de nachtegaal' van G.F. Händel. Ook speelt Willeke 'Happiness' van Ad Wammes, het werk wat speciaal voor haar is geschreven. Het concert wordt afgesloten met een Toccata van J.S. Bach.

Willeke Smits is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeerorgel en het romantische Willisorgel. Ook is de ze vaste begeleider van de Leidse Cantorij. Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge.

Willeke is als ambassadeur van het orgel actief als concertorganist, ze heeft een bloeiende praktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Ze was tot medio 2018 cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumentale Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk bespeelde en leiding gaf aan de veelkleurige kerkmuzikale praktijk. Ze was finalist in het Sweelinck Concours 2017. Voor de stichting Kerkzang.nl organiseert zij de jaarlijkse KerkMuziekDagen voor de Jeugd (KMDJ), waar kinderen en tieners in een muziekkamp kennis maken met vocale kerkmuziek van alle eeuwen. Willeke bracht diverse cd's uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Een niet minder groot succes is de verschijning van 'Happiness', een cd waar je vrolijk van wordt!

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is 7,50 voor volwassenen en 5 euro voor studenten. Onder de 12 jaar gratis. De verrichtingen van de organist zijn te volgen via projectie op de muur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met koffie of thee. Het slotconcert van de Brouwse Orgelzomer is op 21 augustus, traditioneel verzorgd door het orgelduo Marien Stouten & Jan Peter Teeuw.

Meer berichten