Meestal wordt het vanaf een uur of 12 drukker in de stad. 's Ochtends komen de gezinnetjes met baby's, want die kleintjes zorgen wel dat iedereen bijtijds wakker is. FOTO: Anneke Flikweert
Meestal wordt het vanaf een uur of 12 drukker in de stad. 's Ochtends komen de gezinnetjes met baby's, want die kleintjes zorgen wel dat iedereen bijtijds wakker is. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Het is een supergoed seizoen'

Waar moet je parkeren in Zierikzee als het zo druk is? Hoe kom je aan je boodschappen? Waarom staan er Duitsers op vergunninghoudersplekken en krijgen die dan geen boete? Is het eigenlijk nog wel fijn in Zierikzee als het zo druk is?

door Anneke Flikweert

Zierikzee - In de zomermaanden 'zakt' het eiland een meter, zeggen de inwoners weleens gekscherend, door alle toeristen die er dan bijkomen en dat is een feit om rekening mee te houden. Toch wordt er ook geklaagd over de drukte, vooral in en om Zierikzee. Ons Eiland deed een rondje door de stad.

"Het is prima weer voor ons als ondernemers," vertelt Kees Verkerke van Knock on Wood aan de Nieuwe Bogerdstraat, een winkel met houten speelgoed en bijzondere accessoires. "Omdat het al zo lang mooi weer is, komen de mensen gewoon lekker naar de stad om te winkelen en dat merken wij als winkeliers aan onze omzet. Dat is anders als het eens een keer een paar dagen mooi weer is in een seizoen: dan trekken mensen inderdaad liever naar het strand. Ik vind dat de gemeente beter moet inspelen op al die bezoekers: de weg naar de parkeerplaatsen is niet duidelijk aangegeven. Mensen volgen op drukke dagen nog steeds de P-borden richting Hoofdpoortstraat of Scheldestraat en al snel is daar geen plaats. Vervolgens wordt er op de stoep geparkeerd, krijgen mensen een boete en dat is geen goede reclame voor het eiland. Laat de gemeente vaker verkeersregelaars inzetten zou ik zeggen: ze krijgen genoeg geld binnen door de toeristenbelasting. We moeten de toeristen koesteren: door hen hebben we nog zoveel winkels en voorzieningen."

Pas vanaf een uur of 12 wordt het drukker in de stad, leren we van de winkeliers. 's Ochtends komen de gezinnetjes met baby's, want die kleintjes zorgen wel dat iedereen bijtijds wakker is. Het is vooral zaak een noodzakelijk bezoek aan de stad goed te plannen, is het advies van de ondernemers.

Bij MoLiSa Damesfashion aan de Dam zijn ze ook tevreden over het seizoen. "Het is juist erg gezellig zo. We verkopen veel jurkjes en topjes en eigenlijk verschilt het per dag. Marktpubliek is minder geïnteresseerd in kleding kopen bijvoorbeeld, maar op andere dagen draaien we twee keer zoveel omzet als vorig jaar. En kijk: we denken ook aan de hondjes he: we hebben een bak water voor de deur én hondenkoekjes. En voor de kinderen zijn er ook snoepjes en speelgoed. Bij Parfumerie De Zwaantjes merken ze dat zomergeuren en zonverzorging erg populair zijn. "Chanel loopt hard en La Vie est Belle. Het is supergezellig is de stad zo hoor." Na al dat winkelen nemen de zomergasten graag een pauze in de tuin van De Zeeuwse Hemel. "Onze zelfgemaakte limonade en ice tea zijn de toppers bij deze tropische temperaturen," vertelt Joost Pieters. "En ja, het gras is hier nog steeds groen, misschien omdat we er lief tegen praten."

"De route is het probleem," vertellen een paar oververhitte zomergasten die hun auto niet kunnen parkeren. "Het is erg vervelend dat je de stad maar op één manier uit kunt en dan krijg je lange files bij de rotonde. Daar moet de gemeente nog maar eens goed naar kijken. Zierikzee is nog best gezellig, maar als ik op familiebezoek ga naar mijn moeder wordt het wel erg lastig soms. Maar misschien is het ook een kwestie van wennen en moeten we er met z'n allen rekening mee houden in deze maanden."

Meer berichten