Studenten moeten vaak flink puzzelen om rond te komen. De ouders van Martha den Boeft betalen haar studiekosten, maar voor haar overige kosten heeft ze een bijbaan. FOTO: Marit Jansen van Galen
Studenten moeten vaak flink puzzelen om rond te komen. De ouders van Martha den Boeft betalen haar studiekosten, maar voor haar overige kosten heeft ze een bijbaan. FOTO: Marit Jansen van Galen (Foto: Marit Jansen van Galen)

'Gelukkig betalen mijn ouders een groot deel van mijn kosten'

Het nieuwe studiejaar is begonnen en zeker voor de eerstejaars studenten breekt er een compleet ander tijdperk aan. Veel van hen gaan buiten de provincie studeren en dat betekent óf elke dag heen-en-weer reizen óf op kamers. Ook financieel gaat er flink wat veranderen, want studeren kost veel geld. Je moet collegegeld gaan betalen, rekening houden met extra studiekosten zoals boeken of materialen, het juiste reisproduct uitkiezen en als je op kamers gaat heb je waarschijnlijk nog niet genoeg aan 1.000 euro per maand. Volgens het Nibud Studentenonderzoek 2017 zijn de kosten voor je studie (inclusief collegegeld), levensonderhoud en verzekeringen ongeveer 1.200 euro per maand als je op kamers woont. We vroegen een paar Zeeuwse studenten wat er op financieel gebied allemaal op je afkomt als je gaat studeren.

door Rachel van Westen

Martha den Boeft en Kim Dreessens studeren allebei in Rotterdam. Martha is dit jaar begonnen met haar studie Social Work en Kim studeert ergotherapie. Ze komen allebei uit Middelburg en hoewel ze per dag zo'n vier uur onderweg zijn, twee uur heen en twee uur terug, hebben ze ervoor gekozen om thuis te blijven wonen. "Ik heb het heel goed thuis", licht Kim toe. "Daarnaast is het heel duur om een kamer te huren. Ik vind het zonde om een studieschuld op te bouwen. Reizen kan gewoon gratis, dus dat scheelt heel veel."

Reisproduct

Dat gratis reizen is mogelijk dankzij het zogeheten 'studentenreisproduct'. Als student kun je een reisrecht aanvragen bij DUO en vervolgens kun je het studentenreisproduct aan je persoonlijke OV-chipkaart koppelen en gratis of met korting reizen. Je kunt daarbij kiezen uit een week- of weekendabonnement. Met het weekabonnement reis je gratis door de week en met korting in het weekend en wanneer je kiest voor het weekendabonnement is het precies andersom. Bij die laatste optie zit wel een klein addertje onder het gras, want die korting geldt niet van dinsdag tot en met vrijdag vóór 9.00 uur. Dan betaal je gewoon het volle tarief. Houd ook in de gaten dat je het studentenreisproduct stop zet wanneer je klaar bent met je studie. Alle informatie over het reisproduct vind je op www.duo.nl

Op kamers

Voor Maaike van Houtert en Geke Bosch is het helemaal geen optie om elke dag heen-en-weer te reizen naar Zeeland. Maaike is derdejaarsstudent Voeding en Gezondheid in Wageningen. "Elke dag heen-en-weer reizen van Wageningen naar Middelburg is niet te doen, dus ik moest sowieso op kamers." Geke zit in het vierde jaar van de HBO studie Communicatie en multiamediadesign in Utrecht. "Van deur tot deur is het drie uur reizen, wat neerkomt op zes uur per dag." Deze dames moesten dus op zoek naar een kamer. "Ik heb me meteen ingeschreven bij een woningorganisatie en op die manier had ik vrij snel een kamer. Ik betaal ongeveer 420 euro aan huur, maar ik krijg zo'n 100 euro terug aan huurtoeslag", vertelt Maaike. Geke betaalt iets meer dan 400 euro voor haar kamer, maar helaas kan zij geen aanspraak maken op huursubsidie. "Om huursubsidie te krijgen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen en een daarvan is het hebben van een eigen toegangsdeur."

Huurtoeslag

Wat Geke zegt klopt, je kunt alleen huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woonruimte. Dit is een woning met een eigen toegangsdeur die je van binnen en buiten op slot kunt doen, zoals een flat of een rijtjeshuis. Daarnaast moet de woning voldoen aan een aantal extra voorwaarden, zoals een eigen toilet en een eigen aanrecht met aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel. Maar er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen kun je ook huurtoeslag krijgen als je in een studentencomplex woont en dus niet voldoet aan de eerder genoemde voorwaarden. Dat kan als de woning is aangewezen voor de huurtoeslag. Of dat het geval is, kun je navragen bij de verhuurder. Het kan zeker de moeite waard zijn om dit even goed uit te zoeken. De website van de belastingdienst is een goede eerste stap.

Collegegeld

Studenten moeten elk jaar zo'n 2.000 euro aan collegegeld neertellen. Hoewel dat met ingang van dit studiejaar is gewijzigd. Het kabinet heeft het collegegeld van eerstejaars studenten vanaf het studiejaar 2018-2019 gehalveerd. En studenten aan een lerarenopleiding kunnen profiteren van nog meer voordeel. Het kabinet wil namelijk dat meer mensen kiezen voor een baan in het onderwijs. Studenten aan een lerarenopleidingen krijgen daarom een extra jaar korting op het collegegeld. Daarvoor moet je als student wel aan een aantal voorwaarden voldoen, deze staan omschreven op www.rijksoverheid.nl

Extra studiekosten

Naast het collegegeld komen er ook nog andere studiekosten om de hoek kijken. Die kosten zijn overigens enorm divers, Maaike is voor haar studie Voeding en Gezondheid zo'n 70 tot 80 euro kwijt aan extra kosten, terwijl die extra kosten van Geke een stuk hoger liggen. "Ik moet voor mijn studie Communicatie en multiamediadesign elk jaar een Adobepakket kopen. Dat kost ook zo'n 160 euro per jaar en dan heb ik nog ongeveer 200 euro kosten voor mijn boeken en een paar tientjes per jaar voor excursies. Ik moet ook vaak dingen maken en al het materiaal daarvoor kost me soms wel 50 euro per maand." Marit volgt de opleiding Theatre Design aan de HKU in Utrecht en voor haar liggen die extra kosten nog een stuk hoger. "Ik hoef geen boeken aan te schaffen voor mijn studie, maar wel veel materialen. De kosten hiervoor bedragen 1.500 euro."

Studieschuld

"Gelukkig betalen mijn ouders een groot deel van mijn kosten", zegt Geke dankbaar. "Maar ik moet toch ook een gedeelte lenen. Als ik krap zit, kan ik heel makkelijk iets bijlenen, maar uiteindelijk stapelt het wel op. Als je dan je studieschuld bekijkt, schrik je ervan hoe snel het gaat." Om de studieschuld een beetje binnen de perken te houden kiezen ook veel studenten voor een bijbaantje. "Ik ga vijf dagen per week naar school, daar komt het reizen bij, ik moet studeren en dan werk ik ook nog eens in het weekend", vertelt Kim. "Dus ik heb best een druk leventje. Om toch een beetje vrije tijd te hebben, sla ik wel eens een college over, zodat ik iets eerder naar huis kan", geeft ze toe.

Studeren is duur en soms kunnen ouders niet bijdragen aan de studie van hun kinderen. In zo'n geval kunnen studenten gebruik maken van een aanvullende beurs. De aanvullende beurs geldt als een 'prestatiebeurs'. Dit betekent dat als een student geen diploma behaalt binnen tien jaar, gerekend vanaf je eerste maand studiefinanciering, de student verplicht is de ontvangen aanvullende beurs terug te betalen. Met uitzondering van de ontvangen aanvullende beurs over de eerste vijf maanden. Of een student een aanvullende beurs kan aanvragen, is afhankelijk van het inkomen van de ouders samen met het aantal studerende kinderen dat zij hebben en nog een aantal andere factoren. Je kunt op de site van DUO berekenen of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. De aanvullende beurs is maximaal 387,92 euro. Krijg je geen volledige aanvullende beurs, dan kun je het ontbrekende bedrag lenen. Zo kan iedere student over evenveel studiefinanciering beschikken.

Meer berichten