Vanaf september gaat 't Schouwse Drukkertje verder als Sylvia's Atelier. Je kunt er nog wel terecht voor kopieer- en printopdrachten. FOTO: Mariska den Hartog
Vanaf september gaat 't Schouwse Drukkertje verder als Sylvia's Atelier. Je kunt er nog wel terecht voor kopieer- en printopdrachten. FOTO: Mariska den Hartog (Foto: Mariska den Hartog)

't Schouwse Drukkertje gooit het roer om

In juli vierde 't Schouwse Drukkertje in Burgh-Haamstede nog het 20-jarig bestaan. Dat was voor Sylvia en John Mol tegelijk een goed moment om eens na denken welke kant het op moest. Want de veranderingen op grafisch gebied waren snel gegaan. Misschien wel te snel.

door Mariska den Hartog

BURGH-HAAMSTEDE – "En dus hebben we het besluit genomen dat augustus de laatste maand werd dat we drukwerk verzorgden. Vooraf hebben we dat ook al aan onze klanten gecommuniceerd," vertelt Sylvia. "De reacties zijn verschillend. Sommigen vragen waar ze nu terecht kunnen. De meesten begrijpen het ook wel. John reed naast de zaak de laatste jaren al op de taxi en ikzelf ben mijn patchwork en quiltactiviteiten steeds verder uit gaan breiden."

Goede tijden

In 1998 begonnen ze met de drukkerij. John had daarvoor jarenlang bij de pannenkoekenmolen achter het fornuis gestaan en weer daarvoor was hij technisch tekenaar. Sylvia werkte in het onderwijs. Omdat ze geen geschikte ruimte konden vinden voor hun bedrijf, zaten ze in de garage bij de buurman. Sylvia: "Alle bedrijfsruimtes waren bezet, er was niets te krijgen. Door een speciale regeling van de gemeente, omdat we beginnend waren, mochten we toen toch vanuit huis in onze eigen garage aan de slag. Dat was klein. Er stonden twee drukpersen, maar het was wel heel functioneel ingericht. Daar konden ze bij Ikea nog wat van leren," herinnert Sylvia zich lachend. Via collega ondernemers van het dorp konden ze op den duur ruimte huren aan de Dapperweg achter de Roterij. "Het waren goede tijden toen. Omdat het zo druk was, stopte ik met mijn werk in het onderwijs. Daarnaast ben ik toen al begonnen met quiltcursussen geven." Helaas veranderde er veel in de jaren die volgden. "We hadden in de drukkerij een drukpers staan voor één kleur. Toen kwam het full colour drukken in opkomst. Dan moest alles vier keer door de pers. Daarnaast kwam het internet op en ontstond er enorme concurrentie. De prijzen waar andere grote partijen het voor deden, daar konden wij het papier niet eens voor kopen."

In 2008 kwam de crisis en die raakte ook 't Schouwse Drukkertje. Klanten gingen meer digitaal doen en de marges werden steeds kleiner. De drukpers was niet meer rendabel. "We zegden de huur van het pand op, bouwden een ruimte aan huis om verder te gaan. Ook kochten we een groot volumeprinter en sloten ons aan bij een collectief." Toch bood dat geen soelaas. John besloot voor een vast inkomen op de taxi te gaan rijden. Aan het begin van de zomer kwam het moment om een knoop door te hakken. "Je gaat eens nadenken. We willen wel een beetje op een prettige manier richting ons pensioen. Ik ben 60, John 63. De grafische machines gaan eruit, vanaf september doen we alleen nog eenvoudige kopieer- en printopdrachten. Ik ben nu aan de weg aan het timmeren met mijn eigen webshop gericht op handwerk. Daar heb ik nog ontzettend veel ideeën voor, ik vind ook heel veel leuk en wil me blijven ontwikkelen. Daarnaast geef ik quiltcursussen en af en toe een workshop. Maar nu eerst eens twee weken vakantie houden."

Vanaf september gaat 't Schouwse Drukkertje verder als Sylvia's Atelier. Je kunt er nog wel terecht voor kopieer- en printopdrachten. Sylvia geeft quiltcursussen en in de webshop zijn allerlei handgemaakte artikelen te vinden. Zie www.sylviasatelier.nl

Meer berichten