Ben Seelt: "Ondanks het feit dat ik  eigenwijze dingen maakte, werd ik geapprecieerd. Ik word er nog op aangesproken." FOTO: Carrie Frederiks
Ben Seelt: "Ondanks het feit dat ik eigenwijze dingen maakte, werd ik geapprecieerd. Ik word er nog op aangesproken." FOTO: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

'Het was zeer kostbaar om te maken'

Ben Seelt is vijftig jaar fotograaf en viert dit feestelijk met een boek vol foto's uit zijn uitgebreide oeuvre.

door Carrie Frederiks

ZEELAND - Het boek heeft het daglicht nog niet gezien, maar thuis in Kortgene is het in digitale versie al wel te bewonderen. Seelt zit achter zijn PC en laat de pagina's één voor één de revue passeren. "Ik ben fotograaf geworden omdat ik niet kon tekenen," verklapt hij ondertussen. "Ooit, in 1968, belandde ik min of meer per ongeluk in Goes omdat ik er een meisje had. Ik zat toen op het Sint Joost in Breda en had het idee om fotografie te doen. Iedereen die afgestudeerd was kon zo'n beetje in de bonenfabriek van Hero gaan werken maar ik vond fotografie leuk en bedacht dat je er ook best aardig mee kon verdienen."
Seelt huurde een winkeltje in de Sint Jacobsstraat in Goes en begon zijn loopbaan met portretjes en bruidsreportages. "Daar was ik best goed in, al zeg ik het zelf, want ik had het meteen druk. Ik ben eigenwijs en laat nooit iemand poseren. Ik registreer wat er gebeurt. Valt de bruid van de trap, dan valt de bruid van de trap." Daarnaast waren zijn bijzondere trouwboeken, die hij zelf met karton en linnen in elkaar plakte, kenmerkend. Na een paar slokken koffie vervolgt de fotograaf: "De clou was dat ik eigenlijk altijd in mijn hoofd had om industriële en reclame-fotografie te maken. Dat was er toen in Zeeland niet. Ik heb dat hier zo'n beetje op de kaart gezet. Zodra dat liep ben ik acuut met particuliere opdrachten gestopt." Van lieverlee werkte Seelt voor ieder groot bedrijf in Zeeland en zo fotografeerde hij de Deltawerken voor Ballast Nedam en brood en banket voor Zeelandia. En, omdat hij veel wilde reizen, bouwde hij een klantenkring op in de offshore waaronder Heerema.

Onder de radar
Seelt maakte het boek omdat hij naar eigen zeggen altijd onder de radar heeft gewerkt. Iedereen zag zijn foto's, maar niemand wist dat hij de fotograaf was en bijna niemand kende zijn oeuvre. "Dat wilde ik voor mezelf ook wel eens op een wilde rijtje zetten. Als je zover teruggaat, diep in het analoge tijdperk, krijg je niet alleen overzicht in je artistieke ontwikkeling maar ook een historisch overzicht. Daarnaast geeft het een beeld in de ontwikkeling van de fotografie." Nadat het boek af was kwam de fotograaf erachter dat geen uitgever op zijn boek zat te wachten. "Dus ik dacht: Ik geeft het zelf uit. Klaar. Het was zeer kostbaar om te maken. Ik heb het gefinancierd met de voorintekening van het boek. Dat gaf me genoeg vertrouwen om het daadwerkelijk uit te laten komen. Mensen die het boek nu bestellen, krijgen het in september geleverd als het klaar is. Daarmee helpen ze het te financieren. Zo'n boek maak je niet om er aan te verdienen maar omdat je vindt dat het gemaakt moet zijn."

Het boek

Het boek Ben Seelt: 50 jaar fotografie van Amsterdam tot Zeeland kost 55 euro en is verkrijgbaar via de boekhandel of via een mailtje naar ben@seeltfotografie.nl

Meer berichten