Foto: PR

Ruim zestig monumenten open tijdens Open Monumentendag

Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag. Op Schouwen-Duiveland zijn er tussen 10.00 en 17.00 uur ruim zestig monumenten te bezichtigen. Ook is er een gevarieerd aanbod aan activiteiten in en rondom de opengestelde monumenten. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden.

SCHOUWEN-DUIVELAND - Het landelijke thema is dit jaar 'In Europa'. Vanwege de 65 jarige herdenking van de Watersnoodramp is dit thema vertaald naar 'De Ramp en de Europese hulpverlening'. In dit kader is gekozen om de kernen van Duiveland (Bruinisse, Nieuwerkerk, Oosterland, Ouwerkerk en Sirjansland) extra aandacht te geven (in 2016 was dit Brouwershaven en in 2017 Burgh-Haamstede).

Opening en uitreiking

Dit jaar wordt Open Monumentendag op vrijdag 7 september in Ons Dorpshuis van Nieuwerkerk op feestelijke wijze geopend. Tijdens deze opening zijn er fotobeelden van de hulpverlening in Duiveland, vertelt een oud-bewoner hoe hij als 15-jarige scholier kennismaakte met de internationale hulpverlening en is er een muzikaal optreden van Dorine van Dijk (harp) en Martijn Hop (bas-bariton). Wethouder Van Burg reikt de Erfgoedprijs 2018 uit.

Klassendag

Vrijdag 7 september is het ook Open Monumenten Klassendag. Deze dag is bedoeld om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met monumenten en hun geschiedenis. De kinderen krijgen een introductie les op school en bezoeken vervolgens een monument. Maar liefst twaalf groepen van tien basisscholen van Schouwen-Duiveland bezoeken tijdens Klassendag een monument in hun eigen omgeving.

Het complete programma van Open Monumentendag op Schouwen-Duiveland is sinds eind augustus te vinden op de websites van het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland (www.erfgoedschouwenduiveland) en de gemeente Schouwen-Duiveland (www.schouwen-duiveland.nl). Ook is het programmaboekje te verkrijgen bij het gemeentehuis in Zierikzee, de VVV-kantoren in Zierikzee, Haamstede en Renesse en bij de deelnemende monumenten zelf.

Open Monumentendag is een van de grootste Nederlandse culturele evenementen. In het hele land zetten tienduizenden vrijwilligers zich actief in voor het behoud van hun monumenten.

Zie www.erfgoedschouwenduiveland.nl

Meer berichten