Spannend, als de muziek en de tekst voor het eerst samenkomen tijdens de eerste repetitie van band en rapper. FOTO: Anneke Flikweert
Spannend, als de muziek en de tekst voor het eerst samenkomen tijdens de eerste repetitie van band en rapper. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Rapper Dzenan dichter bij Jacob Cats

'Jacob Cats, oftewel Vader Cats / Een dichter, die door te dichten / Dichter bij z'n mensen was / Bedacht de mooiste spreuken'

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE/BROUWERSHAVEN - In het auditorium van Pontes Pieter Zeeman zijn de verwachtingen afgelopen maandagavond hooggespannen. Vorige week oefende de schoolband de PartyPuberz voor het eerst de muziek die hoort bij de rap over Jacob Cats. Vanavond doet ook rapper Dzenan Halilovic mee. Hoe zou het klinken? En dan gebeurt het muzikale wonder: het arrangement past prachtig bij de tekst die Dzenan schreef, op basis van de wijsheid van Cats van een paar eeuwen geleden. "Een woordenkunstenaar... Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel," rapt Dzenan verder. Ondertussen is er wat tijd voor improvisaties van de muzikanten van de schoolband. Afspraken worden gemaakt: "Als ik zo afsluit, ga jij verder." "Het zit er al in," stelt bandleider Frans Friederich vast.
Pieter van der Hulle en Marco van Vulpen, die in de organisatie van 400 jaar Jacob Cats zitten, komen alvast even sfeer proeven. "Wij hebben her en der wat teksten van Cats verzameld, maar wat Dzenan ermee ging doen was voor ons ook een volslagen verrassing. De boodschap van Cats blijkt naadloos in rap te passen." Dzenan Halilovic heeft inmiddels zijn sporen wel verdiend: hij maakte tal van raps en clips, onder andere als Mastah D. Toch vindt hij een andere invalshoek: die van een dichter die geboren werd in 1577, erg verfrissend. "Het is voor mij ook bijzonder om weer met een band te spelen: de laatste keer dat ik zoiets deed was jaren geleden, met de Hobbyisten. Normaal heb ik de muziek op een cd'tje: beat erin en gaan. Nu moet je rekening met elkaar houden, ook wat timing betreft. Het is mooi om te zien hoe goed zulke jonge talenten al zijn. Ik hoop dat ze lekker doorgaan met muziek maken. Dat is bij mij ook het geval: de liefde voor muziek is altijd gebleven. Maar als je ouder wordt, wordt het soms lastiger alles te combineren met kinderen en werk. Ik trad hier 13 jaar geleden al op: ik heb nog een filmpje van Omroep Zeeland. Ik was toen heel fanatiek. Ik heb heel veel bewaard."
De spreuken en gedichten van Jacob Cats waren soms bekender voor Dzenan dan hij eerst dacht. "Het is bijzonder dat een talent zoals Jacob Cats hier vandaan kwam en gestudeerd heeft en van plek naar plek is gegaan om zijn doel te bereiken. En dat hij dan zelfs een standbeeld verdiend heeft." Een ander de schuld geven, je gek laten maken door geroddel en geklets van anderen: Cats wist er wel raad mee. Dzenan zocht een beat uit en las zichzelf in over het leven van Jacob Cats. "En dan begint het eigenlijk met de eerste zin. Daarna volgen er allerlei wijsheden die mij aanspraken." Etienne van Oeveren schreef het arrangement. Ook hij begon met een 'groove.' "Van daaruit ben ik verder gaan bouwen. De blazers kregen hun eigen partijen uitgeschreven en de rest speelde ik analoog in, als voorbeeld. Je moet proberen er dynamiek in te krijgen.En natuurlijk blijft er ruimte om te improviseren. Zo'n schoolband is zó belangrijk: je zíét ze groeien en muziek is een prachtige uitlaatklep. Het is prachtig om dit samen met Frans te doen." Frans Friederich weet zijn rol prachtig te omschrijven: "Het is een soort soep en ik zorg ervoor dat alles op de juiste manier gemengd wordt."

Dzenan Halilovic en de Partypuberz zijn te bekijken en beluisteren in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven op vrijdag 14 september vanaf 19.30 uur. Dzenan opent de avond en rapt Cats, maar brengt ook eigen werk. Om 20.00 uur is het tijd voor de Partypuberz.

Meer berichten