De grootste mosseltafel uit de Bruse geschiedenis komt hier: bij het havenplateau. 750 mensen kunnen daar genieten van een heerlijke mosselmaaltijd. FOTO: Anneke Flikweert
De grootste mosseltafel uit de Bruse geschiedenis komt hier: bij het havenplateau. 750 mensen kunnen daar genieten van een heerlijke mosselmaaltijd. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

BRU 550: twee dagen feest voor de hele bevolking

De grootste mosseltafel, een nieuw Bru's volkslied, veel muziek, sport en spel en natuurlijk lekker eten en drinken. Bruenaars houden van feesten, dat blijkt ook weer uit het programma van Bru 550 jaar.

door Anneke Flikweert

BRUINISSE - Een zevental vrijwilligers zorgde er in de afgelopen maanden voor dat er een programma kwam dat staat als een huis. Nee, ze willen niet met hun namen in de krant: zij zijn immers niet belangrijk. Het gaat erom dat er een leuk feest kwam voor heel Bruinisse en als dat na zaterdag 15 september gelukt blijkt, dan zijn zij helemaal tevreden.

Tja, hoe loopt zoiets? De dorpsraad vroeg via Facebook of er mensen waren die een evenement rond 550 jaar Bru wilden oppakken en vervolgens reageerde niemand. Dat was ergens eind december. "En niemand reageerde he: dat is volgens mij misschien wel typisch Bru's. Alles op 't leste. Maar dat kan niet met een feest zoals dit. Dus belden wij uiteindelijk met elkaar en we nodigden mensen uit vanuit verschillende geledingen. Het Mosselgilde is daarbij wel de drijvende kracht. En uiteindelijk eindigden we met zeven enthousiaste organisatoren die elk weer hun eigen expertise inbrengen. We kenden elkaar nog niet helemaal, maar daar kwam snel verandering in."

Een 'nieuw' feest

Omdat dit een heel 'nieuw' feest was, moesten de vrijwilligers alles vanaf het begin verzinnen. Ideeën verzamelen, vergunningen aanvragen. "Dat er een mosseltafel moest komen was vanaf het begin duidelijk. Dat is een natuurlijk een prachtige gelegenheid om de mossel te promoten. Dan wilden we verder een Bruse avond, met Bruse muziek en bandjes van vroeger en nu. En verder een gezellige zaterdag die voor iedereen toegankelijk is, met allerlei activiteiten voor oud en jong. Op die drie pijlers baseerden we het programma." De organisatoren vonden het ook erg belangrijk dat BRU 550 een feest voor de héle bevolking zou worden: alle gezindten en leeftijden zijn welkom. "We hebben de bewoners van 't Opper ook uitgenodigd voor de mosselmaaltijd en gelukkig zijn er genoeg begeleiders. Verder hebben we de verschillende basisscholen bij het programma betrokken. We vinden de saamhorigheid van het dorp belangrijk en dit is daar een mooi moment voor. En het is natuurlijk leuk om Bru in het zonnetje te zetten." Over saamhorigheid gesproken: vanaf maandag 3 september is er zelfs een Bruse vlag te koop via JMC. Extra leuk wanneer die overal wappert op 14 en 15 september. De vlag is 1.50 bij 1.00 meter.

Vice-premier en oud-Bruënaar Hugo de Jonge zal samen met Jean-Marie Pfaff om 16.45 uur het startsein geven voor BRU 550. Hoe precies, dat is nog een verrassing. Daarna is het tegen 18.00 uur tijd voor de grootste mosseltafel uit de Bruse geschiedenis- een recordpoging. "Het idee kwam vrij snel naar voren: wat zou dat nou leuk zijn, met z'n allen aan één lange tafel op de dijk. We weten niet of het een Nederlands record wordt, of een Zeeuws record, of een Bru's record. Maar bijzonder wordt het!" Het wordt een superlange tafel aan de dijk langs het havenplateau van 350 tot 400 meter, waaraan 750 mensen terecht kunnen. Voor al die mensen is er een speciaal Bru's mosselbord, wat na afloop mee naar huis mag. Mensen kunnen bij Albert Heijn of een van de aangesloten restaurants van het Mosselgilde een ticket kopen voor €9,75. Daar krijgen ze een mosselmaaltijd met brood en sausjes, twee consumpties én het mosselbord voor terug. Mosselborden kunnen vanaf 16.15 uur bij het kraampje op het havenplateau worden opgehaald. Na de opening zoekt iedereen een plekje aan de mosseltafel en zullen de mosselen rond 17.45 uur op tafel komen. Tickets bestellen en informatie nalezen kan ook via Facebook: BRU 550 jaer. Om 19.45 uur is het tijd voor het nieuwe Bruse volkslied. Aansluitend is het op vrijdagavond 14 september feest in de tent op de koaie met de leukste Bruse bands van vroeger en nu. Denk bijvoorbeeld aan de Beggars, Frank Live!, Bostma, Jeelz, Stoeptegel, jimmy Dumbbell, Maarten Bruijnes, Jeugdsoos de Pul en het Bruinisser Visserskoor.

Op zaterdag

Op zaterdag is er vanaf 13.00 uur een puzzeltocht van 5 kilometer lang, om zo de mooiste plekjes van het dorp te ontdekken. In de middag kunnen ook de Bru 33 of de Bru 11 bezocht worden. Ook is er sport en spel van verschillende verenigingen en natuurlijk is er een culinaire mosselboulevard, met mosselhapjes van het Mosselgilde, muziek van Bruijnes & Brondgeest en kinderpret van de Pretplanner. De ideale ingrediënten voor een fantastische mosselboulevard. De boulevard gaat open op zaterdagmiddag 15 september om 13.00 uur en stopt rond 17.00 uur. Het Bruinisser Visserskoor sluit de middag af en om 18.00 uur is er kinderdisco. Vanaf 20.00 uur is er dan de spetterende afsluiting met de band Copy Cat.

Af en toe lagen de organisatoren weleens wakker in de afgelopen weken, bekennen ze. "Dan dacht ik ineens: o, hebben we wel aan alles gedacht? Hebben we punaises? En zouden er wel mensen komen? We willen minimaal 550 mensen bij de mosselmaaltijd, maar dat halen we wel, weten we nu." Naarmate de tijd vordert, wordt steeds meer duidelijk dat alles rond is en dat het feest lééft op Bru. "Met de juiste mensen op de juiste plekken komt alles goed. En 'leut maken' met iedereen kunnen we goed samen. Het lijkt me fantastisch als iedereen uit het hele dorp kan meegenieten. Er is voor elk wat wils. Saamhorigheid is belangrijk: we hebben elkaar nodig. En het zou natuurlijk leuk zijn als het een terugkerend feest wordt, zo aan het eind van het seizoen. De Visserijdagen zijn dan alweer een tijd achter de rug. En op Bru houdt iedereen wel van een feestje. Het draaiboek hebben we nu."

 

 

 

 

Meer berichten