Hoe zal het zijn in het voortgezet onderwijs? Dat moet je zelf ervaren. FOTO: Anneke Flikweert
Hoe zal het zijn in het voortgezet onderwijs? Dat moet je zelf ervaren. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Door mee te doen kunnen leerlingen een nóg betere keuze maken'

Je kunt natuurlijk op allerlei open dagen gaan kijken, maar hoe het is in het voortgezet onderwijs, dat ervaar je pas als je het zelf meemaakt. Tussen het basisonderwijs en het voortgezet zit nog best een grote stap.

Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Hoe kunnen we die stap wat kleiner maken? Daar overlegden de besturen van de verschillende basisscholen en Pontes Pieter Zeeman over in het afgelopen schooljaar. Het zou leuk zijn wanneer leerlingen uit groep 8 alvast kennis konden maken met lessen in verschillende vakken zoals die in het voortgezet onderwijs gegeven worden, bedachten ze. In overleg met docenten van verschillende vakken werd er een programma in elkaar gezet met vakken die leerlingen nog niet op de basisschool krijgen. In het eerste blok, dat afgelopen woensdag 12 september van start ging, kunnen leerlingen onder andere kiezen uit de vakken Engels op hoog niveau, praktijkvak metaal & energie, onderzoeken & ontwerpen, scheikunde, Duits en wiskunde. Elk blok is er een combinatie van verschillende theorie- en praktijkvakken, om zowel tegemoet te komen aan leerlingen die wel wat extra theoretische uitdaging kunnen gebruiken als aan leerlingen die graag met hun handen werken. Wanneer leerlingen nog in het eerste blok mee willen doen kunnen ze altijd contact opnemen, dan wordt er gekeken wat er mogelijk is.

Praktijkvakken

Bij de praktijkvakken maken leerlingen zelf een afgerond project, bij Engels maken ze kennis met onderdelen van Cambridge Engels en ook vakken uit het Technasium zijn nieuw. Het streven is te werken in groepen van 15 tot 20 leerlingen. En natuurlijk is het leuk om óók kennis te maken met praktijkvakken als je nu al weet dat je later naar het vwo gaat, of met Spaans als je later vmbo gaat doen. Het is belangrijk ook 'over het hekje' te kijken. "Als voortgezet onderwijs en primair onderwijs zoeken we naar een goede overgang in het grensgebied rond de overstap," vertelt rector Peter van der Gaag van Pontes Pieter Zeeman. "Daarom hebben we op bestuursniveau met Obase, Radar en Prisma besproken wat de wensen zijn. Het Pieter Zeeman Experience is bedoeld voor álle leerlingen van álle basisscholen. We willen een programma bieden voor elke leerling van groep 8 die het leuk vindt kennis te maken met een nieuw vak, zich wil oriënteren of verdieping zoekt."
Op de website is een overzicht te vinden van de verschillende vakken die in de vier blokken aangeboden worden, als een vrolijk soort strippenkaart. Ook hebben de verschillende basisscholen folders voor hun leerlingen gekregen. Van der Gaag: "Het programma moet boeiend zijn voor de leerlingen en hen een goede ervaring geven. Leren is leuk en een investering in je eigen toekomst. Door mee te doen aan het Pieter Zeeman Experience kunnen leerlingen een nóg betere keuze maken: de ervaring helpt om de leerlingen op de goede plek te krijgen qua niveau. Ze kunnen zich alvast oriënteren op hun verdere ontwikkeling. Een vak als scheikunde krijg je pas later in je schoolloopbaan, maar als je nu al weet dat je het een boeiend vak vindt, helpt dat met kiezen en ben je gemotiveerd om daar naartoe te werken. Het is een oriëntatie op je verder ontwikkeling en daarnaast verdieping en verrijking. Zo kom je tegemoet aan de leerbehoefte van kinderen"

Het Pieter Zeeman Experience vindt plaats op woensdagmiddagen in september, oktober, november en februari van 14.30 uur tot 16.15 uur. Voor meer informatie over vakken en data zie: www.pieterzeeman.nl/actueel/experience Inschrijven kan door een e-mail te sturen aan PZ-experience@pontes.nl, onder vermelding van naam, adres, basisschool, datum en gekozen les.

Het experience-programma bestaat uit vier blokken met voor elk van drie lesdagen. Uit elk blok kan één vak gekozen worden. Deelnemers kunnen verspreid over het schooljaar vier blokken volgen, maar één blok meedoen is ook mogelijk.

 

Meer berichten