Het kerkje onder d'n diek aan de Noorddijk in Bruinisse. FOTO: PR
Het kerkje onder d'n diek aan de Noorddijk in Bruinisse. FOTO: PR (Foto: privé)

Een heus geboortefeest bij het 'Kerkje onder d'n diek'

Een heus 'geboortefeest' bij de Gereformeerde Kerk Bruinisse: dit jaar viert de kerk haar 150ste verjaardag.

door Anneke Flikweert

BRUINISSE - Op 13 november 1868 werd namelijk de 'afgescheiden gemeente' in Bruinisse geboren. Het verjaardagscomité deed een oproep aan de kerkleden om geboortekaartjes uit het verre of recentere verleden aan te leveren. Dat levert een aandoenlijke verzameling kaartjes op, die elk een bepaalde periode vertegenwoordigen. Nico de Danschutter: "Met de Ramp is er veel verloren gegaan, dus ook geboortekaartjes. Kijk, de oudere kaartjes zijn nog vrij formeel, met een roze of blauwe strik. De nieuwere kaartjes zijn kleuriger. Op sommige oudere kaartjes zie je ook dat hele gezinnen elders verbleven, vanwege de Watersnoodramp. Zo komt een hele geschiedenis langs."

De kerkenraad wil de 150ste verjaardag van de kerk graag met leden en belangstellenden vieren met een viertal activiteiten in de maanden september, oktober en november. Op 20 september is er een lezing met als toepasselijke titel 'Bakerpraat naar het rijk der fabelen.' Op 17 oktober vindt de tweede lezing plaats: 'In het isolement ligt onze kracht.' Vervolgens is er op 11 november een feestelijke dienst, waarbij mensen gevraagd wordt iets rood aan te trekken: de liturgische feestkleur. Op 21 november vindt de laatste bijeenkomst plaats, met Vesper en lezing over 'Wat de toekomst brengen moge.'

Ook in oudere panden moet weleens worden opgeruimd. Wie schetst de verbazing van Nico de Danschutter, toen hij enkele jaren geleden een archiefkast uitruimde en daar een vergeeld schriftje vond, met als opschrift: 'Ingebruikname der Nieuwe Kerk Bruinisse 21 Oct. 1904.' Hij bleek de originele preek, over Haggai 2:10, in handen te hebben, die door de toenmalige predikant dominee De Jager gehouden was bij de ingebruikname van het gebouw. De preek gaat over de herbouw van de tempel. Helemaal met de hand geschreven, op één woord na was alles leesbaar. "Het voelde alsof ik goud in handen had: het schriftje bevatte niet alleen de preek, maar ook de namen van catechisanten uit Zierikzee. Daar moest ik iets mee doen, bedacht ik. Ik wilde de preek bewerken voor het kerkblad en in een aantal delen publiceren." Toch kwam van uitstel weer afstel. Uiteindelijk besloot het verjaardagscomité dat het 150-jarig bestaan een mooie gelegenheid was de preek in het programmaboekje op te nemen, afgewisseld met activiteiten die in de komende periode gehouden worden.

Eigenlijk was het verjaardagscomité best verbaasd dat de Gereformeerde Kerk in Bruinisse pas in 1868 gesticht werd: de Afscheiding vond immers al in 1834 plaats. Waarschijnlijk waren er eerder nog niet voldoende potentiële leden. Er zijn nogal wat bakerpraatjes, die belicht worden tijdens de lezingen. De échte verhalen worden geschetst en ook de invloed van gereformeerden op het maatschappelijk leven komt aan de orde. De classispredikant, Arie van der Maas, houdt de slotlezing, over de toekomst. Samen met de eigen predikant, Corry Biemond houdt hij ook de Vesperviering.

Kom vooral langs, roept het verjaardagscomité op. Het wordt een feestelijk geboortefeest in de stijl van 1868, met de gebruiken van toen, waaronder een aantal verrassingen. Wie de kerkenraad de hand wil schudden of toe wil spreken kan dit doen aan het eind van de laatste bijeenkomst, op 21 november. Mensen die het woord willen voeren kunnen dit doorgeven aan de scriba: scribagereformeerdbru@gmail.com

Meer berichten