Verbeelding is belangrijk, houdt Ernest van der Kwast de leerlingen voor. FOTO: Anneke Flikweert
Verbeelding is belangrijk, houdt Ernest van der Kwast de leerlingen voor. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Ik droomde altijd over schrijver worden'

"Je mag me alles vragen: hoeveel ik verdien, over mijn kinderen, mijn lievelingsgroente, noem maar op." Ernest van der Kwast is deze maandag te gast bij vier klassen van Pontes Pieter Zeeman en dat is genieten voor beide partijen.

Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - 'Droom, dans, lees, lach en breek vele harten,' wijst Ernest op een poster met een van zijn eigen citaten in het lokaal. "Wie van jullie droomt er van later? Wat willen jullie worden?" Sommige leerlingen hebben nog geen idee. Toch weet Lotte al dat ze later dierenarts wil worden. Ernest van der Kwast zelf denkt alweer aan de volgende zomervakantie en aan zijn nieuwe boek. "Ik was een lastige leerling, maar ik droomde altijd over schrijver worden, doordat ik op school toneelstukken schreef. Mijn moeder vond dat niks: als schrijver zou ik in de goot belanden, of onder een brug. Dus ging ik eerst braaf studeren. Maar op een gegeven moment vond ik dat de tijd rijp was om het gesprek met mijn moeder te voeren en echt voor het schrijverschap te gaan. Mijn moeder was erg teleurgesteld en verbrandde een grote grijze vuilniszak in de achtertuin van de keurige villa waar wij woonden, 'om de boze geesten uit te drijven.'" Verbeelding is belangrijk, houdt Ernest van der Kwast de leerlingen voor. "Weten jullie wat dat is?" "Fantasie," antwoorden de leerlingen. Marit; "Dat je je eigen realiteit creëert."

Hoeveel verdient een schrijver eigenlijk? Niet veel, denken de leerlingen. "Denk je dat ik rijk ben? Zie ik er niet goed uit dan? Mankeert er iets aan mijn jasje, of aan mijn sokken?", wil Ernest weten. Vervolgens maken ze met de klas een hele rekensom. Een schrijver houdt maar 10% van de opbrengst van zijn boekenverkoop over, leren ze. Is dat rechtvaardig? De schrijver heeft tenslotte het intellectueel eigendom. Toch komen ze er even later via een omweg op uit dat Van der Kwast inmiddels 200.000 euro heeft verdiend aan zijn bestseller Mama Tandoori, waaraan hij 9 maanden werkte. Dat klinkt dan ineens stukken minder onrechtvaardig. "Maar je weet natuurlijk nooit of een boek een succes is. Van mijn eerste boek verkocht ik maar 1500 exemplaren." Boeken horen tot de eerste levensbehoeften, houdt Van der Kwast de leerlingen voor. Ze vallen immers onder het 6% BTW-tarief: eten, drinken en lezen zijn belangrijk. Toch kiest niet elke leerling voor lezen, ontdekt Ernest. "Niet-lezers leven minder lang, hebben een minder leuk leven, een slechte relatie, geen mooie auto," houdt de schrijver de leerlingen voor. "De keuze lijkt mij niet moeilijk." Het volgende verjaardagscadeau voor de leerlingen moet een boek zijn. "Hoe zou je moeder reageren als je een boek voor je verjaardag vroeg," vraagt hij Arne die bijna jarig is. "Goed," denkt Arne. Het is belangrijk om echt zélf te lezen, dat werkt weer heel anders dan voorgelezen worden. "Dan doe je je ogen dicht en denkt aan? Fortnite?" Gelach alom. "Vergis je niet: jullie zijn allemaal voorgelezen. Wie van jullie leest er af en toe de krant?" Drie vingers gaan omhoog. "En wat zou er gebeuren als je morgen de krant ging lezen, Tom?" Tom vermoedt dat zijn vader daar wel van zou schrikken. Is alles in Mama Tandoori echt zo gebeurd, vragen de leerlingen zich af. "Natuurlijk niet, maar sommige stukken wel." En wordt hij weleens herkend op straat? "Hier in Zierikzee niet; ze hebben hier nog geen internet denk ik. In Rotterdam wél: dan zeggen ze: 'Bent u die beroemde voetballer?'"

Ernest van der Kwast bezocht Pieter Zeeman in het kader van Literatour: de Boekenweek voor Jongeren. Zo'n 21 topauteurs bezoeken in anderhalve week 100 scholen in heel Nederland. Ze gaan met leerlingen in gesprek over hun boeken, schrijven en leesplezier.

Meer berichten