Ruim veertien jaar geleden vertrok Annemarie Hoek uit Zierikzee (tweede van links) met haar man en kinderen naar Australië. FOTO: Archief familie Hoek
Ruim veertien jaar geleden vertrok Annemarie Hoek uit Zierikzee (tweede van links) met haar man en kinderen naar Australië. FOTO: Archief familie Hoek (Foto: )

'Die opmerking gaf ons het laatste zetje'

Annemarie Hoek-Everaarts is een geboren Zierikzeese en groeide op in het centrum van dit Zeeuwse stadje. Om precies te zijn in 'Huis den Haene' met een elektriciteitswinkel aan de ene kant en een christelijke boekwinkel aan de andere kant van het huis.

door Rachel van Westen

Ruim veertien jaar geleden vertrok ze met haar man en kinderen naar Australië. Er ging heel wat tijd overheen voordat ze de knoop doorhakten om te vertrekken. "Het begon met het bezoek van de zus van mijn man, zij woont met haar gezin in Brisbane", steekt Annemarie van wal. Dat bezoek zette ons aan het denken. Hoe zou het zijn om daar te wonen? Nadat onze jongste dochter was geboren, kwam onze voorganger van de kerk langs. Het gesprek kwam op Australië en hij vroeg op dat moment aan ons: 'Wat doen jullie hier dan nog?' Op één of andere manier gaf die opmerking ons het laatste zetje om serieus aan de slag te gaan met de vraag."

Bevestiging

Annemarie en haar man gingen in gesprek met allerlei mensen die het proces al hadden meegemaakt. Als christen vroegen ze God om wijsheid en antwoorden op hun vragen. "Die hebben we gekregen, hetzij direct of indirect, door gesprekken met mensen of dingen die we lazen." Dat was de bevestiging die het tweetal nodig had om een aanvraag in te dienen. Vanaf het moment van de aanvraag op 11 juli 2001, duurde het exact twee jaar voordat ze op het vliegtuig naar Australië stapten. Inmiddels hadden ze vier kindjes van acht, zes, twee en één jaar oud en op 10 juli 2003 kwam het zestal aan in Brisbane. Elf maanden later vertrokken ze naar Sydney.

"Australië trok ons heel erg aan wat betreft de ruimte, de natuur en op één of andere manier voelden we ons heel erg thuis in Australië en waren we ervan overtuigd dat het een goede beslissing was voor ons als gezin." Op de vraag welke verschillen ze ervaart tussen Australië en Zeeland, antwoordt Annemarie direct: "In Zeeland is alles plat. In het gebied waar ik nu woon, zijn allemaal heuvels. We wonen ongeveer tweehonderd meter boven zeeniveau. Het is hier ook heel erg bebost, in tegenstelling tot Schouwen-Duiveland waar toch vooral landbouw is. Maar gelukkig zitten we ook hier dichtbij het strand en kunnen we heerlijk langs het water lopen. Daar heb ik altijd van genoten."

Mijn wortels liggen daar

Hoewel Annemarie met haar gezin al jaren aan de andere kant van de wereld woont, voelt ze zich nog steeds een beetje 'n Zeeuwse. "Ja,ik voel me nog ten dele Zeeuw. Mijn wortels liggen daar. De laatste keer dat ik in Nederland was, ben ik in mijn eentje langs de havendijk bij Zierikzee gaan lopen. Het geluid, de wind door mijn haren en de geur van de haven... Dat gevoel heb ik echt nergens anders en het voelt als thuis. Soms mis ik de Zeeuwse gezelligheid en som mis ik het dat je even makkelijk bij elkaar langs kunnen lopen. Het feit dat ik in Zierikzee eigenlijk alles lopend kan doen. Hier in Australië kan dat absoluut niet, hier heb ik voor alles de auto nodig. Tegelijkertijd voel ik me ook thuis in Australië en Sydney. Ik kan ontzettend genieten van de stad, vooral wanneer we over de brug lopen en de ferry nemen naar Manly. We zijn vertrokken met de intentie om hier te blijven en hoewel er soms moeilijke periodes waren, is het voor ons nooit echt een optie geweest om terug te gaan."

Wat mis je het meest aan Zeeland?

Ben jij of ken jij een Zeeuw die (tijdelijk) in het buitenland woont? Tip de redactie via redactie.oes@persgroep.nl

Meer berichten