Stoptober start 1 oktober maar stopper kunnen ook op een later moment instappen. FOTO: Pixabay
Stoptober start 1 oktober maar stopper kunnen ook op een later moment instappen. FOTO: Pixabay (Foto: Pixabay)

28 dagen niet roken in oktober: 'Voor mij is het nu of nooit'

Voor het vijfde jaar op rij staat de maand oktober in Nederland in het teken van Stoptober. Dankzij de positieve aanpak, de gratis Stoptober-app en de dagelijkse steun van Stoptober via social media hebben al bijna een kwart miljoen Nederlanders de afgelopen jaren meegedaan. Ook de steun van de stoppers onderling draagt bij aan het succes.

REGIO - Actrice- en presentatrice Katja Schuurman, presentator Kees van der Spek en Omroep MAX-directeur Jan Slagter gaan vanaf 1 oktober de uitdaging aan om 28 dagen niet te roken. Gelegenheidsroker Katja Schuurman wil graag helemaal stoppen: "Het is een gewoonte waar ik graag vanaf zou zijn. Samen stoppen is fijn, het sterkt in het volhouden. Het gevoel dat je niet alleen bent en soms even chagrijnig naar elkaar kan kijken en dan elkaar lachend lief omhelzen."

Kees van der Spek rookt sinds zijn 16e en weet zeker dat Stoptober hem het laatste zetje kan geven: "Als je een maand kunt stoppen, is de kans dat je echt helemaal kunt stoppen enorm groot." Voor Jan Slagter is dit een kans die hij met beide handen aangrijpt: "Ik rook al 40 jaar tussen de anderhalf en twee pakjes per dag. Volgend jaar word ik 65 jaar en ik heb het gevoel: het is nu of nooit."

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) "Stoppen met roken doe je voor jezelf maar ook voor je kinderen en de familie en vrienden om je heen. Het helpt enorm bij stoppen als je om je heen zo weinig mogelijk mensen een sigaret ziet opsteken. Rookvrij is ondertussen gelukkig steeds gewoner. In de trein, het stadion, op het schoolplein, in en om het ziekenhuis. Sinds deze maand zijn zelfs 550 sportclubs geheel rookvrij. Stap voor stap brengen we zo samen de eerste rookvrije generatie dichterbij. Ik wens iedereen die meedoet heel veel succes!"

Uit onderzoek blijkt dat 80% van alle rokers in Nederland graag wil stoppen met roken, maar dit is nog niet zo eenvoudig. Voor een roker lijkt er eigenlijk nooit een juiste gelegenheid om te stoppen. Stoptober creëert dit moment op 1 oktober en biedt positieve steun aan alle stoppers. Rokers die 28 dagen stoppen hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen doordat ze door de periode met de zwaarste ontwenningsverschijnselen heen zijn. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC van vorig jaar blijkt dat Stoptober werkt.

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen kan zich inschrijven via de website www.stoptober.nl en kan vanaf 28 september de bijbehorende gratis app downloaden die vanaf 1 oktober dagelijkse steun biedt.

www.stoptober.nl

Meer berichten