Een lange sliert mensen loopt zaterdag door Renesse, voorzien van petjes en lampjes: de Fjoertoer. FOTO: PR
Een lange sliert mensen loopt zaterdag door Renesse, voorzien van petjes en lampjes: de Fjoertoer. FOTO: PR (Foto: pr)

Fjoertoer: licht, geluid, natuur, plezier

Lichtjes, geluid en bewegende objecten. En nee het zijn geen UFO's. Deze zaterdag, 29 september, gebeuren er weer vreemde dingen in Renesse. Het is namelijk tijd voor de vijfde editie van de Fjoertoer: een wandeling door de natuur waarbij je verrast wordt door licht, beeld en geluid.

door Anneke Flikweert

RENESSE - Deelnemers konden zich tot maandag inschrijven voor een afstand van 17 kilometer of 8 kilometer. Daarbij gaat het niet om het leveren van prestaties, maar om gezelligheid en beleving tijdens de tocht. Achter de schermen is heel hard gewerkt aan prachtige objecten die de wandelaars onderweg te zien gaan krijgen. Overdag is het markt in Renesse, met tijdens de markturen muziek van de Swingmasters. 's Avonds wordt er op het Watermeterplein ook een feestje gebouwd, met de populaire band Copy Cat.

Het fenomeen Fjoertoer, Fries voor lichttoer, ontstond op Terschelling en waaierde later uit naar Egmond en Renesse. Deze vijfde editie wordt onze eigen eilandelijke vuurtoren voor het eerst in het traject opgenomen. "Er is een groot aantal plekken waar je niet mag komen, omdat het beschermd gebied is, of particulier eigendom, dus dat is puzzelen," vertelt Bruno van der Hoek. "Inmiddels hebben we in samenspraak met de verschillende partijen een plattegrond ingetekend van alle plekken waar we ook in de toekomst gebruik van mogen maken. We starten dit jaar in Nieuw Haamstede, de meeste objecten zijn te vinden in het laatste deel van de route. Mensen kunnen gedurende de tocht de natuur herontdekken en nieuwe ervaringen opdoen, ondersteund door licht, geluid en kunst. Zo halen we mensen naar Renesse, maar we bieden ook een bijzondere ervaring aan onze eigen inwoners. Prachtig om mensen zo te laten genieten." De Fjoertoer Renesse wordt ondersteund door vrijwilligers, vrienden en sponsoren. Bruno van der Hoek: "We kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken, die faciliteren én ideeën verzinnen en uitvoeren. Er is ook uitwisseling met de andere Fjoertoers: dit jaar krijgen we Egmond en Terschelling op visite. Renesse is wat betreft samen dingen opzetten wel een voorbeeld voor andere plekken hoor. Het is maar een klein dorp, maar als er iets moet gebeuren wordt dat samen opgepakt met alle partijen. We hebben leren denken in het algemeen belang. Wat heel bijzonder is voor de deelnemers? Dat het zo donker is hier. Dat zijn stedelingen helemaal niet gewend!" De Fjoertoer Renesse is opnieuw uitverkocht. Er is echter nog wel een aantal kaarten beschikbaar op de dag zelf bij de Fjoertoer info-balie. Op=op. www.fjoertoer-renesse.nl

Meer berichten