Benjamin Wegman van de Leidse Brouwerij Pronck keurt de versgeplukte druiven die hij gaat gebruiken in zijn witbier. FOTO: Anneke Flikweert
Benjamin Wegman van de Leidse Brouwerij Pronck keurt de versgeplukte druiven die hij gaat gebruiken in zijn witbier. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Je wilt je wel 25 voelen, maar dat bén je niet meer hè'

Tractoren rijden met grote grijze bakken met druiven vanuit de wijngaard richting de schuur. De wijnoogst is in volle gang bij Wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor.

door Anneke Flikweert

DREISCHOR- "Hier werken we het hele jaar naar toe," vertellen Johan van de Velde en zijn 'rechterhand' neef Arjan van der Linde. Arjan: "In totaal zijn er ongeveer 60 plukkers en het draait voor een groot deel om de gezelligheid. Deze periode is ook een plukkersreünie, met veel 'ouwe getrouwen.' Met weer als in de afgelopen week gaat het plukken haast vanzelf, maar ze komen ook als het miezert hoor." Het is even tellen hoeveel grijze bakken met druiven er nog onderweg zijn: de capaciteit van de druivenpers is 4200 kilo en de pers doet er drie uur over om de druiven te verwerken. Bij De Kleine Schorre wordt de oogst in 15 dagen geplukt en deze week gaan de laatste druiven eraf. "Op dit moment zijn we bezig met onze uitstraling," vertelt Johan van de Velde. "De schuur is gepotdekseld, het terras is mooi aangelegd en het parkeerterrein opnieuw aangelegd en vergroot. Zo doen we elk jaar wat. We gaan langzamerhand van wijnbedrijf naar chateau. We zijn een echt familiebedrijf en we hebben samen keihard gewerkt in de afgelopen elf jaar."
"Wat een mooi bedrijf!", roemt een vertegenwoordiger van Brouwerij Pronck in Leiden. Hij komt 25 kilo vers geplukte druiven halen om als proef te verwerken in een nieuw te brouwen fris witbier. Ondertussen wordt de plukdag voor de plukkers afgesloten met witte wijn en lekkere hapjes en nootjes. Bijna elke plukker heeft wel een keer in zijn eigen vingers geknipt, horen we. Het is gezellig om zoveel nieuwe mensen te leren kennen én de plukkers worden goed verzorgd. "Het is ook altijd weer spannend als je je flesjes op komt halen." De plukkers worden namelijk betaald in natura. De oudste plukker is dit jaar 85. Aan het eind van de dag lopen ze soms wat moeizaam terug richting de schuur. "Je hebt dan kilo's klei aan je schoenen. En je wilt je wel 25 voelen, maar dat bén je niet meer hè."

Ook bij De Toffe Peer in Driewegen wordt geoogst. "'En Passant' maak ik mijn witte wijnen en rosé, naast mijn fulltime baan, en zo heten ze ook," vertelt André Vink. Hij wilde ooit zelf rode wijn gaan maken, maar dat blijkt erg lastig in Nederland, vanwege het klimaat. "Ik ben de witte wijn steeds meer gaan waarderen. Komend najaar introduceren we zelfs een mousserende wijn, volgens de méthode traditionnelle."
Een paar weken geleden won De Toffe Peer een bronzen medaille bij de Wijnkeuring van de Lage Landen. André Vink begon 15 jaar geleden met 60 plantjes en heeft nu een wijngaard van een halve hectare. "Ik pluk in drie keer. Ik heb nu vooral souvingier gris: een witte druif met een wat dikkere schil. Hij is heel sterk en mild in de zuren. Pas in 2024 is de wijn van dit jaar op smaak, als ik een rijping op eikenhout doe is dat in 2021. Elke ochtend proef ik even, om het proces te controleren. Ik let vooral op de zuren, die suikers komen toch wel. Alles moet in balans zijn. Dat proeven is het belangrijkste van wijn maken."

Van de oogst van 2018 wordt veel verwacht. "Het is een mooi jaar geweest met een super nazomer, de kwaliteit is dus top!", aldus directeur Johan van de Velde van Wijnhoeve De Kleine Schorre. Nederland is niet hét wijnland bij uitstek, maar toch zijn er momenteel zo'n 200 wijngaarden. In Zeeland zijn er op dit moment minder dan tien wijngaarden, ondanks het zonnige klimaat en de vruchtbare grond: ideale condities voor Zeeuwse wijn.

Meer berichten