Romy Oudshoorn met haar (inmiddels overleden) paard Sjaan in goede tijden. FOTO: PR
Romy Oudshoorn met haar (inmiddels overleden) paard Sjaan in goede tijden. FOTO: PR (Foto: )

'Het sprankeltje in haar ogen was weg'

Sjaan was de eerste ponny van vlogster Romy Oudshoorn (21) uit Dreischor. Toen haar paard onlangs overleed, ontving ze tientallen steunbetuigingen van haar volgers op YouTube.

door Gerrit van Loon

DREISCHOR – Eigenlijk had ze de dood van Sjaan helemaal niet willen delen op social media. Het verlies was voor haar enorm heftig en verdrietig. "Daarnaast was ik ook een beetje bang dat ik reacties zou krijgen als: 'Had je dit of dat niet kunnen proberen?' of 'Het was toch helemaal niet nodig?' Het was voor mij al moeilijk genoeg. Ik weet dat ik de juiste beslissing heb gemaakt. Elke dierenarts die ik sprak, steunde mij in mijn gevoel dat het voor Sjaan het beste zou zijn om haar te laten inslapen. Toch voelde dat op dat moment niet helemaal zo. Nu wel. Ik kon het niet maken om niets te zeggen tegen mijn achterban. Mijn volgers leven altijd enorm mee en vinden mijn paarden ook heel leuk en bijzonder."

In tweeënhalf jaar tijd heeft de studente communicatie meer dan 23.000 abonnees gekregen op YouTube. Die volgen trouw haar paardenfilmpjes. "Vloggen leek me veel leuker dan bloggen. Zo kan mijn familie die wat verder weg woont, zien wat ik zoal doe met mijn paarden. En ik heb later voor mijzelf (en eventueel ooit mijn kinderen) leuke filmpjes als herinnering. Herinneringen vastleggen via bewegende beelden is voor mij heel belangrijk. Zo herleef je de mooie momenten en vergeet je niet wat je allemaal hebt mogen meemaken."

Romy geeft op evenementen shows met haar paarden en daarbij meet & greets, waarbij mensen soms uren in de rij staan voor een foto en handtekening. "Gek en bizar, maar inmiddels ben ik eraan gewend. Eigenlijk heel leuk ook. Als ik over straat loop, word ik niet continue aangesproken, maar wanneer ik ergens ben gerelateerd aan paarden, word ik vrijwel altijd herkend."

Sjaan was haar 'once in a lifetime paard'. "Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog zo'n band ga krijgen met een paard. In al die jaren van plezier met je paard wordt je zelf ouder, maar je paard helaas ook. Toen Sjaan 18 jaar was, kreeg ze een blessure die maar niet overging. Het bleek artrose in de overgang van de eerste rib naar de bijbehorende halswervel. Vrijwel niet te behandelen. Van de dierenarts moest Sjaan per direct met pensioen. Een lange periode van van alles proberen en haar ontelbaar kansen geven volgde. Helaas bleef de pijn. Die ging nooit meer weg. Het sprankeltje in haar ogen was niet meer. Sjaan was Sjaan niet meer. Ze was niet meer blij, wilde op een gegeven moment niet meer lopen, zocht geen contact meer met andere paarden en had nergens zin in. Elke dag ging ik naar de stal met buikpijn. Hoe zou het vandaag gaan? Heeft ze minder pijn dan gisteren? Wil ze lopen? Geen leven voor een paard. Het hoeft niet tot het gaatje. Dan houd ik haar alleen maar bij me voor mijzelf. Ik wilde alleen maar in het belang van het dier denken. En dat hebben wij, hoe moeilijk ook, gedaan."

"Ik mis Sjaan enorm en kan het niet goed omschrijven hoe erg ik het vind dat ze er niet meer is. De afgelopen tijd was heftig en emotioneel, maar ik heb goed de tijd genomen om dit verdriet toe te laten en het verlies een beetje te kunnen verwerken. Nog steeds ben ik verdrietig en geloof ik niet helemaal dat ze er echt niet meer is, maar ik heb wel kunnen accepteren dat dit het enige is wat ik voor haar had kunnen doen."

Al haar vrije tijd steekt Romy in het verzorgen van paarden. Patriska is haar wedstrijdpaard, Fien haar jonge paard. Fien is de dochter van Sjaan. Van Sjaan moest ze helaas een maand geleden afscheid nemen. "Ik kreeg haar toen ik 13 jaar oud was na een lange periode van verlanglijstjes. Voor mijn verjaardag, Sinterklaas, Kerstmis wilde ik altijd een eigen pony.

Op de dood van Sjaan kreeg ze lieve reacties. "Dat liet mij inzien hoeveel Sjaan ook voor andere mensen betekende. Soms vond ik dat moeilijk. Ik was zelf nog zo verdrietig. Uit de reacties heb ik veel steun gehaald. Later een video geüpload. Soort van ode. Met oude beelden."

Meer berichten