De website mijnstadenlande.nl is interactief, modern en mooi van opzet. FOTO: PR
De website mijnstadenlande.nl is interactief, modern en mooi van opzet. FOTO: PR (Foto: pr)

Een schatkaart met mooie verhalen

Maak een plattegrond van jouw school. Waar bevindt je school zich op de kaart van Schouwen-Duiveland? Zoek informatie over twee monumenten en vergelijk die. Welke dieren leven er in de Oosterschelde?

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Basisschoolleerlingen en hun leerkrachten kunnen vanaf maandag 8 oktober met dit soort opdrachten aan de slag in een lessenserie over het cultureel erfgoed op Schouwen-Duiveland. Ter ere van het 75-jarig bestaan van de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland in 2014 werd in 2017 een educatieve website voor het basisonderwijs op Schouwen-Duiveland ontwikkeld. Deze website www.mijnstadenlande.nl biedt een schat aan informatie over de cultuur en historie van ons eiland. Op de website is een kaart van Schouwen-Duiveland te vinden, met daarop markers die plaatsen aangeven waar van alles te ontdekken valt. In het menu aan de linkerkant kan een keuze gemaakt worden uit onderwerpen als geschiedenis, verhalen, monumenten en nog veel meer. "Raar eigenlijk, dat onze kinderen heel veel informatie over de Eiffeltoren konden vinden, maar niet over de Plompe Toren...", introduceert burgemeester Rabelink de website.

De lessen zijn onlangs ontwikkeld door coördinator educatie Nicoline van der Wekken, ondersteund door Martijn Rentier. Vanaf 1 oktober is de serie, met negen opdrachten waaronder een excursie, te vinden op de website. Oorspronkelijk was de opzet dat leerlingen en leerkrachten ook zelf informatie, werkstukken en lespakketten konden toevoegen aan de website, maar waarschijnlijk vanwege tijdgebrek kwam dit niet voldoende van de grond. Er bleek meer behoefte te zijn aan een gestructureerde en doelmatige werkwijze met kant en klare opdrachten voor leerkrachten en leerlingen.

De website is interactief, modern en mooi van opzet en werd ontwikkeld door Life design uit Zierikzee. Voor de inhoud van de interactieve kaart is onder andere veel materiaal aangeleverd door het gemeentearchief en de onmisbare vrijwilligers daarvan. De lessen zijn geschikt voor leerlingen vanaf groep 5.

De website www.mijnstadenlande biedt op dit moment veel items, naast de lessenserie, en wordt steeds uitgebreid. In het voorjaar van 2019 volgt er een prijsvraag, waarbij leerlingen aan de slag kunnen met foto's, tekeningen en knutselactiviteiten over monumenten en het landschap van Schouwen-Duiveland. Informatie hierover volgt via de basisscholen. Interessante ideeën, feiten en boeiende verhalen voor de website zijn altijd welkom via info@stadenlande.nl

Meer berichten