Het koningspaar brengt dinsdag 16 oktober 2018 een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen. FOTO: RVD / Albert Nieboer
Het koningspaar brengt dinsdag 16 oktober 2018 een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen. FOTO: RVD / Albert Nieboer (Foto: RVD / Albert Nieboer)

Koningspaar komt naar ons eiland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen dinsdag 16 oktober een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen. Het Koninklijk Paar bezoekt achtereenvolgens Renesse, Kerkwerve, Bruinisse, Sint Philipsland, Sint-Annaland en Tholen.

RENESSE - Het streekbezoek begint in Renesse bij Strandpark De Zeeuwse Kust. Het Koninklijk paar wordt daar om 10.00 uur ontvangen door Commissaris van de Koning, de heer Polman en burgemeester Rabelink. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken hier onder meer met recreatieondernemers en vertegenwoordigers van het masterplan Renesse over de verduurzaming van recreatie en toerisme. Na een korte wandeling over het strandpark worden zij bijgepraat over de manier waarop ons eiland omgaat met duurzame energie (windenergie en getijdenenergie).

In Kerkwerve (vanaf 11.00 uur) bezoekt het Koninklijk paar 'Hof van Alexander', voorheen een vervallen boerderij en nu een duurzaam hotel met een hoogwaardig trainingscentrum voor de paardensport. Hier wordt een toelichting gegeven op de Zeeuwse kustvisie en natuurontwikkeling. Het hotel is gelegen aan de rand van Plan Tureluur, een groot nieuw natuurgebied waar veel verschillende vogelsoorten broeden.
Vanuit de haven Bruinisse maken de Koning en Koningin in een politieboot de overtocht naar Sint Philipsland in de gemeente Tholen. Bij de haven krijgen zij uitleg over de Zeeuwse Hoogaarzen. Deze vissersboten behoren tot het Zeeuws cultureel erfgoed. Aan boord van de politieboot vindt een gesprek plaats over ontwikkelingen op het gebied van waterrecreatie en over criminaliteit op het water.

De beste locatie om het Koninklijk paar te zien is in Bruinisse, aankomst 12.00 uur, vertrek 12.05 uur. Aan de Havenkade is voldoende ruimte voor publiek. Parkeren is daar niet mogelijk. Dat kan op de reguliere parkeerterreinen.

Bij aankomst in Sint Philipsland worden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima welkom geheten door mevrouw G.J. Van de Velde-de Wilde, burgemeester van de gemeente Tholen. Voor het van oudsher agrarische eiland Tholen is de ligging aan het water, net als voor Schouwen-Duiveland, een belangrijke factor in het dagelijkse leven. 'Het veer' bij Sint Philipsland was tot 1988 dé manier om per auto naar Schouwen te komen. In de oude haven worden nu hangcultuurmosselen gekweekt en in het bijbehorende veerwachthuisje is een restaurant gevestigd.

Meer berichten