Folly, geboren en getogen in Zierikzee, vertrok drie jaar geleden naar Engeland om zichzelf als componist en gitarist verder te kunnen ontwikkelen.
Folly, geboren en getogen in Zierikzee, vertrok drie jaar geleden naar Engeland om zichzelf als componist en gitarist verder te kunnen ontwikkelen. (Foto: )

Zierikzeese muzikant in het Engelse Brighton

"Eigenlijk was het een nogal impulsief besluit", zegt Folly over zijn vertrek naar Engeland, drie jaar geleden. Hij had net zijn VWO afgerond en was 18 jaar.

"Ik ben opgegroeid in Zierikzee waar ik de eerste tien jaar van mijn leven heb doorgebracht, daarna ben ik verhuisd naar Westenschouwen. Drie jaar geleden ben ik vertrokken om mijzelf als componist en gitarist verder te kunnen ontwikkelen. Omdat ik niet werd toegelaten op de Rockacademie in Tilburg heb ik als alternatief auditie gedaan voor BIMM (British and Irish Institute for Modern Music), zowel in Londen als in Brighton, een vergelijkbare opleiding in Engeland. Toen ik op die scholen wel mocht starten, moest ik plotseling besluiten of ik naar Engeland wilde verhuizen, ik mocht zelfs kiezen naar welke stad. Achteraf gezien is dit wel grappig, ik was helemaal niet van plan om überhaupt 'uit huis' te gaan, laat staan te gaan studeren in het buitenland! Dat was een hele stap. Toch heb ik toen gekozen om het erop te wagen, wat had ik te verliezen? Anders had ik mij misschien levenslang afgevraagd: 'Wat als ik toen….' Dat wilde ik niet. Nu, drie jaar later, kan ik volmondig zeggen dat het een juiste 'sprong in het diepe' is geweest, ik heb nooit spijt gehad. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die ik mis als ik in Brighton ben, maar toch wel het meest de rust en de ruimte. Dat is misschien niet zo raar aangezien Zeeland toch grotendeels platteland is. In Brighton is er veel te doen en zijn er altijd evenementen aan de gang. Zeker wat muziek betreft, want er zijn elke avond meerdere live gigs te bezoeken. Dit is natuurlijk heel cool maar kan ook af en toe weleens vervelend zijn. Er zijn altijd wel mensen op straat en echt alleen ben je nooit. Zeker als ik 's avonds in bed lig is dat wel merkbaar, clubmuziek hoor ik heel het weekend en daarnaast ook genoeg Engelsen die iets te diep in het glaasje hebben gekeken. Vroeger thuis had ik alleen frisse lucht die door het openstaande slaapkamerraam blies en de stilte, afgezien van de bomen die in de wind ruisen." Op de vraag of hij weer terug wil naar Zeeland, heeft Folly niet direct een antwoord paraat. "Inmiddels ben ik 21. Ik leef in het moment, niet in het verleden of de toekomst. Natuurlijk is het goed af en toe dingen vooruit te plannen, maar wat dat betreft zie ik wel waar het schip strandt. Mijn Bachelor heb ik net met succes afgerond en ik ben net begonnen met een Master, dus voorlopig ben ik nog wel even zoet. Ik sluit niet uit dat ik Brighton ooit beu raak en er niet meer wil wonen. Maar als artiest is Brighton een fantastische plaats. En mijn band Delta Works is hier natuurlijk ook, door die naam alleen al denk ik elke dag aan Zeeland!"

Zeeland promoten

"Mijn ouders zijn van oorsprong niet Zeeuws, dus ik ben binnen ons gezin de 'eerste generatie' echte import-Zeeuw. Toch 'voel' ik me zonder enige twijfel hartstikke Zeeuws! Ik ben er geboren en getogen en dan gaat het milieu 'in je botten zitten'. Als ik gedurende vakanties terug thuis ben, geniet ik daar altijd van. Niet alleen omdat ik mijn familie en vrienden weer zie, maar ook vind ik het fijn de frisse lucht en het landschap tot me te nemen. Zeeland is en blijft altijd een onderdeel van mijn identiteit, iets wat goed terug te zien is in de naam van mijn band 'Delta Works'. Daar heb ik overigens net een single en clip mee gereleased 'Rivers of dye' die grotendeels op Schouwen is opgenomen. Dus wat dat betreft doe ik goed mijn best om Zeeland en onze bijzondere deltawerken een beetje te promoten, zelfs op internationaal niveau."

Ben jij of ken jij een Zeeuw die (tijdelijk) in het buitenland woont? Tip de redactie via redactie.oes@persgroep.nl

Meer berichten