De unieke Frisia Rondvaarten doen met de zeehondensafari één van de zandbanken in de Oosterschelde aan. FOTO: PR
De unieke Frisia Rondvaarten doen met de zeehondensafari één van de zandbanken in de Oosterschelde aan. FOTO: PR (Foto: )

'Je zit bijna bovenop die prachtige beesten'

Heerlijk deze nazomerse dagen. Lekker in het zonnetje buiten vertoeven. Erop uit. Speciaal vanwege de nazomer organiseert Frisia Rondvaarten extra zeehondensafari's vanuit Zierikzee. "Je zit bijna bovenop die prachtige beesten", vertelt een enthousiaste Coby Hoogstad.

door Gerrit van Loon

ZIERIKZEE – De eerste extra vaarttocht vanuit Zierikzee richting de Vlondelingenplaat waar de zeehonden liggen was afgelopen woensdag (10 oktober) al. Maar niet getreurd, er komen nog enkele tochten aan. Aanstaande zondag vertrekt om 13:00 uur bij opstaplocatie Het Luitje in Zierikzee de boot Frisia I. Daar kunnen 375 mensen op. Plek zat dus. Ook vanuit Sint-Annaland op Tholen zijn extra vaartochten richting de zeehonden gepland. Ook dankzij het nazomerweer.

"Sint-Annaland is sinds 30 jaar onze thuisbasis", vertelt Coby Hoogstad. "Vanaf Zierikzee maken we bijna 20 jaar de tochten. Het seizoen loopt tot ongeveer oktober. In de winter liggen de zeehonden liever in het warmere water dan in de buitenlucht op het droge. Nu is dat met het warme weer nog even anders. We kregen de afgelopen week zoveel aanvragen dat we besloten hebben om extra tochten te gaan varen. Het speelt ook mee dat Duitsland deze week herfstvakantie heeft. Maandag is er een extra tocht vanuit Sint-Annaland. Woensdag 17 oktober is er nog een vaart vanuit Zierikzee. Alle vaartochten zijn ook rolstoel geschikt."

De unieke Frisia Rondvaarten doen met de zeehondensafari één van de zandbanken in de Oosterschelde aan. Op de Vondelingenplaat tussen Tholen en de Zeelandgroep is een grote groep zeehonden neergestreken. Met laag tij kan het schip heel dichtbij komen. "In principe zou het schip aan wal kunnen komen. Maar ik wil de beestjes niet storen. Op zo'n 40 á 50 meter houden we halt. Met het blote oog zijn ze dan goed te zien. Daar heb je geen verrekijker bij nodig. Op ons schip sta je op ongeveer negen meter hoogte. Je kijkt er zo bovenop. Passagiers kunnen op hun gemakje zo de prachtige beesten bewonderen. Wel moeten ze stil zijn om de zeehonden niet te storen. Maar van de beesten zelf wordt je wel stil. Die zijn iedere keer weer geweldig om te zien", weet Coby Hoogstad.

De tocht vanuit Zierikzee duurt ongeveer twee uur. Bootpassagiers krijgen er een natuurervaring met prachtig zicht op de langste brug van Nederland (De Zeelandbrug) en een grote kans om ook bruinvissen (Nederlandse dolfijnen) te zien, voor terug. Het seizoen loopt van april tot en met oktober. Aan boord is een natuurgids, die in het Nederlands en Duits uitleg geeft over het vaargebied. De stad Zierikzee wordt niet vergeten in de informatie. De boot is 30 minuten voor dat er afgevaren wordt geopend. Er is geen kassa aan de wal. Meevaarders moeten in de boot aan de bar afrekenen.

Coby Hoogstad: "Wij hebben een prachtig seizoen achter de rug. Ik denk dat de toeristensector die met het water te maken heeft, heel tevreden is. Van strandtenthouders tot pleziervaart. Met het warme weer wil iedereen het water op."

Meer berichten