Groepsfoto van een aantal leden van Scaldis in vol ornaat op Passagiersschip De Onrust. FOTO: Janine Hillebrand-Oskam
Groepsfoto van een aantal leden van Scaldis in vol ornaat op Passagiersschip De Onrust. FOTO: Janine Hillebrand-Oskam (Foto: Janine Hillebrand - Oskam)

'Het onderwaterleven is zó mooi!'

Regelmatig zien we duikers rondscharrelen op Schouwen-Duiveland: bij de Zeelandbrug, bij Den Osse of bij Dreischor bijvoorbeeld. Wat zijn dat eigenlijk voor mensen, die duikers en wat zien ze allemaal daar onder water?

door Anneke Flikweert

DREISCHOR - Duikvereniging Scaldis uit Zierikzee bestaat dit jaar 50 jaar en is de enige duikvereniging op Schouwen-Duiveland. Afgelopen vrijdag ging een aantal duikers te water bij het Frans Kokrif, aan de Zuid Langeweg in Dreischor. Een mooi moment om sfeer te proeven. En ja hoor, het lukt de duikers binnen tien minuten hun duikpakken aan te trekken, maar ondertussen is het alweer erg donker geworden voor een foto ter plekke. "Dit is een nachtduik, ook al gaan we rond 20.00 uur te water," legt voorzitter Margriet van Schelven uit. "Tegen de tijd dat we uit het water komen is het namelijk al donker. Het mooie van zo'n nachtduik is dat je weer heel andere dieren tegenkomt dan overdag. We hopen goed zicht te hebben; dat maakt het extra leuk." De duikers bereiden zich goed voor. Het dichtdoen van de rits achterop is nog even een gymnastische toer. Ze hebben een lamp bij zich en een kompas en gaan te water in tweetallen. "Dit is ons 'huisrif' hier op Dreischor. Hier krijgen onze duikers ook hun opleiding, dus het is bekend terrein. Daarnaast duiken we op allerlei plekken rondom het eiland en iets verder weg, met allemaal hun eigen onderwaterwereld." Duiken is verslavend, vertellen de aanwezige leden van Scalda. "Als je het eenmaal ontdekt, kun je er eigenlijk niet meer mee stoppen. Het is zo heerlijk stil onder water." "Als je kan douchen en je bent niet bang, is duiken prima," lacht Claudia. "Wij zijn eigenlijk bevoorrecht: als je ziet dat Duitsers en Belgen er uren rijden voor over hebben om hier te komen duiken en wij wonen er op vijf minuten afstand vandaan." Scaldis is een hechte vereniging: er is veel saamhorigheid en lief en leed wordt gedeeld. En ja, ze hebben allemaal zo weer hun eigen onderwaterdieren die ze graag zouden tegenkomen. "Het zeepaardje: Joost had er 800 duiken voor nodig voordat hij er eentje zag en ik kwam er in één keer eentje tegen!" Na 20.00 uur schuifelen de duikers in het duister over de trap, de steiger op. Een laatste check en ze gaan te water. "Koud!" In het donker zie je nog wat lampjes onderwater en daar gaan ze. "Vijftien meter rechtdoor, langs de reefballs en dan linksaf," spraken ze af. Nick van der Linde heeft zijn duikpak in reparatie en houdt met zoon Jaimy de wacht, op de steiger, bij een heuse schemerlamp. Ondertussen bespreken ze welke sterren ze zien.

In juni gingen de leden van Scaldis een weekend weg met familie, om het 50-jarig bestaan te vieren en op 2 en 3 november is er een receptie voor leden, ereleden en donateurs. Scaldis is een bloeiende vereniging, met circa 40 actieve leden en toch is de duiksport vrij onbekend bij veel mensen. Margriet van Schelven: "Veel mensen hebben geen idee hoe mooi het onderwaterleven rondom Schouwen is en dat je hier prima kunt duiken. Ik wist dat zelf eerst ook niet. Mensen denken dat duiken alleen interessant is in de Middellandse Zee en in tropische oorden. Nieuwe leden zijn altijd welkom bij Scaldis: we hebben onze eigen introductieduikcursus. Ook duikers die een brevet hebben of ooit gehaald hebben kunnen hun kennis opfrissen bij ons. In januari start er een nieuwe groep met de één-steropleiding."

Ben je benieuwd naar duiken en hoe het is om onderwater te ademen? Meld je aan voor de introductieduik in het zwembad met SOV Scaldis. Er wordt altijd begonnen met een theorieles. Je leert over de duikmaterialen, de veiligheidsaspecten en hoe te communiceren onder water. Daarna ga je een-op-een met een ervaren instructeur te water. De introductieduik vindt plaats op vrijdagavond 9 november, van 19.00 tot 22.00 uur en op zaterdagmiddag 15 december, van 13.00 tot 16.00 uur. Inschrijfgeld is 10 euro. Minimumleeftijd 14 jaar. Aanmelden via email: secr@sovscaldis.nl of telefonisch: 0111-417105.

Meer berichten