Debby en Twan Hanse, Patrick Berrevoets en Paula Hanse van Grevelingenpolder mét het GreenKey keurmerk. FOTO: Ernesta Verburg
Debby en Twan Hanse, Patrick Berrevoets en Paula Hanse van Grevelingenpolder mét het GreenKey keurmerk. FOTO: Ernesta Verburg (Foto: Ernesta Verburg)

'Groen denken is steeds makkelijker'

Een fijne plek, veel zon en lekker buiten zijn in een rustige omgeving met veel natuur: de ideale ingrediënten voor een fijne vakantie.

Anneke Flikweert

BROUWERSHAVEN - Bij Caravanpark Grevelingenpolder aan de Spuiweg in Brouwershaven wisten ze dat allang en hun gasten hebben het zó naar hun zin dat ze zelfs nooit reclame hoefden te maken in de afgelopen twintig jaar. Toch wilde de familie Hanse weten hoe ze het tot nu toe deden en het nóg beter doen.

"Wij werden ons steeds meer bewust van de afvalstromen hier op de camping. Campinggasten schaffen nieuwe bloempotten aan en gooien de oude weg of er is een bed over. Dat grofvuil voeren wij dan af, terwijl er soms nog goede spullen bij zitten. Eigenlijk zou het beter zijn om spullen een tweede leven te geven. Maar konden wij zomaar die spulletjes te koop zetten? Dat voelde ook een beetje raar. Toch wilden we aan de slag met duurzaamheid, want we hadden meer dingen waar we ons niet helemaal prettig meer bij voelden. Zo wilden we ook af van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen."

Debby ging op onderzoek uit en kwam al snel het GreenKey keurmerk tegen: een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. "Op de website vul je een test in, om te kijken in hoeverre je voldoet aan verplichte normen. Daarnaast zijn er ook optionele normen. Uiteindelijk kun je in aanmerking komen voor brons, zilver of goud. Er zijn onafhankelijke keurmeesters en het is fijn dat je zo ook adviezen kunt krijgen, over doelen waar je later weer mee verder kunt." In juni ging de familie Hanse aan de slag met de certificering. "We keken waar we aan moesten voldoen en we wilden graag duidelijk kunnen zijn naar onze klanten. Toen we er eenmaal mee bezig waren, hielp het ook om keuzes te maken. Heel augustus hadden de keurmeesters geen tijd, dus we begonnen zelf alvast met aanpassingen. En tot onze verbazing hadden we meteen al een gouden keurmerk. Sommige dingen kunnen ook niet in één keer aangepast worden: de camping is 20 jaar oud. Volgend jaar komt er een nieuw verlichtingsplan en we gaan overstappen naar écht groene elektriciteit."

"Het gaat vooral om een klik in je hoofd," vertelt Debby Hanse. "Ik was eigenlijk altijd al best 'alternatief' in mijn studententijd. Maar tegenwoordig is groen denken steeds gewoner en dus gemakkelijker. Aan de ene kant deden we hier op Grevelingenpolder al best veel dingen op een groene manier. Aan de andere kant denk ik: waarom kochten we eigenlijk eerder geen biologische fairtrade koffie? Het is mooi om telkens weer een stapje verder te gaan en dat ook zichtbaar te maken. Veel bedrijven op Schouwen-Duiveland doen ook al heel veel en het zou mooi zijn als dat allemaal zichtbaar werd. De tijd is er rijp voor en het is leuk om te doen. We wonen op een prachtig eiland en dat willen we graag zo houden. We hebben hier alles en we krijgen elk jaar als gemeente allerlei keurmerken voor duurzaam toerisme, maar weten we dat met z'n allen?"

Dinsdag spraken koning Willem-Alexander en koningin Máxima onder andere met recreatieondernemers over de verduurzaming van recreatie en toerisme. Debby Hanse was erbij. "Het was zó leuk! We hadden het over innovatie en de conclusie was dat het niet om subsidies draait, maar om expertise, waardoor je kunt leren en tot nieuwe ideeën komt die je zelf niet zo snel had kunnen bedenken. Alles was erg goed georganiseerd door De Zeeuwse Kust, waar wij waren. Jammer dat het maar zo'n kort bezoek was."

Meer berichten