"Het middengedeelte van de ring is 's avonds een groot zwart gat”, aldus Chris Visser van de dorpsraad. FOTO: Gerrit van Loon
"Het middengedeelte van de ring is 's avonds een groot zwart gat”, aldus Chris Visser van de dorpsraad. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Een mooiere en lichtere dorpsring voor Ouwerkerk

Op de ring van Ouwerkerk worden nieuwe lantaarnpalen geplaatst. Daarnaast komt er eind deze maand een standbeeld van de heer C. Swenne. "Dat draagt bij aan de sfeer."

door Gerrit van Loon

Ouwerkerk – De voorbereidingen voor plaatsing van de vier extra, authentieke lantaarn op de ring in Ouwerkerk zijn gestart. Vlakbij de pannakooi komen er twee te staan. Naast de bankjes bij de Jeu des boulesbaan nog eens twee. "Straks is er dus ook gelegenheid om in de avonduren een potje te voetballen of gebruik te maken van de baan", verklaart Chris Visser, voorzitter van de dorpsraad.

"De lantarenpalen komen er om twee redenen. De belangrijkste is dat er nu ook in avond gebruik gemaakt kan worden van de voorzieningen. Eerder kwam het voor dat een bouwlamp of zelfs met spiegels gewerkt werd om wat licht te krijgen bij bijvoorbeeld de pannakooi voor een potje voetbal op een vrijdagavond. Daarbij draagt het ook bij aan de sfeer, het middengedeelte van de ring is 's avonds een groot zwart gat", laat Chris Visser weten.

Bij de muziektent zijn ook al de werkzaamheden gestart voor het plaatsen van het standbeeld van dhr C. Swenne, aangeboden door Stichting Renesse. De feestelijke onthulling van dat standbeeld op de ring is zaterdag 27 oktober. Ter afsluiting van het 100-jarig jubileumfeest van muziekvereniging Nieuw Leven.

Het beeldje van meester Swenne (oprichter van Muziekvereniging Nieuw Leven én directeur van het schooltje) wordt geschonken door Stichting Renesse. De muziekvereniging heeft ter ere van het 100-jarige bestaan een uitgebreid programmaboekje van het jubileumfeest rondgedeeld in het dorp. Daarin staat uitgelegd wat Swenne heeft betekend voor de muziekvereniging én het dorp. De groot liefhebber van muziek en zang richtte op 21 oktober 1918 het muziekkorps op. "Hij was een begenadigd en gewild dirigent, ook door andere muziekverenigingen op en buiten Schouwen-Duiveland. Op andere vlakken heeft de heer Swenne ook veel voor Ouwerkerk betekent. Zo was hij hoofd van de school, voorzitter van de afdeling Ouwerkerk van de Bond voor Staatspensionering en zeer actief in de Hervormde Gemeente", schrijft burgemeester Gerard Rabelink in het voorwoord.

Cor Swenne werd op 17 januari 1880 geboren. "Hij groeide op in een onderwijzersgezin. Zijn vader was destijds hoofd van de school in Rilland, later in Wissenkerke. Cor kreeg van zijn vader muziekles, bariton en harmonium. Op 14-jarige leeftijd kreeg hij op de Rijkskweekschool in Middelburg vioolles van leraar A. Lijsen", herinnert Kees Swenne zich. Over zijn grootvader schreef hij een muzikale biografie. " Aan het bewogen, muzikale leven van Cor Swenne kwam tijdens de ramp in 1953 een einde.

Kunstenares

Het standbeeld is gemaakt door beeldend kunstenares Elles Hubers, die ook 25 jaar voorstellingen gaf aan kinderen en volwassenen in poppentheater Alteklein in Zierikzee. Ook is ze bekend van de beeldende kunstroute van boerderijfestival van Zonnemaire Buitengewoon. Samen met andere kunstenaars gaf ze goed de relatie tussen cultuur en platteland weer. Onlangs poseerde ze met nieuw werk in Huis d'Haene in Zierikzee. Hubers vindt dat een kunstwerk moet uitdagen en bij de kijker iets teweeg moet brengen.

Stichting Renesse onthult zaterdag 27 oktober omstreeks 14:15 uur het beeld van de heer C.A Swenne, oprichter en eerste dirigent van muziekvereniging Nieuw Leven. Het kunstwerk hoort bij het project 'markante inwoners'. Om 15.00 uur start in de tent het jubileumfeest.

Meer berichten