Ds. Schipper schreef de Hartbijbel: kennismaken met de Bijbel vanuit de kern. FOTO: Willemien Lemkes
Ds. Schipper schreef de Hartbijbel: kennismaken met de Bijbel vanuit de kern. FOTO: Willemien Lemkes (Foto: Willemien Lemkes)

'Ik heb er zelf ook veel van geleerd'

Als geestelijk verzorger op een luchtmachtbasis in het Midden-Oosten kreeg dominee Freek Schipper de vraag van een militair of de dominee hem wegwijs wilde maken in de Bijbel. De militair had er wel belangstelling voor, maar wist niet goed de weg. Er kwamen meer van zulke vragen. De Bijbel is in eerste instantie geen gemakkelijk boek om te lezen. Daarom schreef ds. Schipper de Hartbijbel: kennismaken met de Bijbel vanuit de kern.

door Willemien Lemkes

ZIERIKZEE - Dominee Schipper geeft de Kern-Cursus aan de hand van de Hartbijbel. "Het is een introductie in het Bijbellezen voor mensen die er niet mee vertrouwd zijn", zegt hij. "Ik vind de Bijbel een boek dat altijd weer boeiend is en uitdaagt tot verdieping, Maar ik snap dat voor iemand voor wie de Bijbel nieuw is, de verhalen uit Genesis nog wel mooi zijn, maar daarna wordt het in hun ogen vaak saaie en onbegrijpelijke kost."

Hartbijbel

"In de Hartbijbel ben ik begonnen bij de kern: de onvoorwaardelijke liefde van God zoals je die kunt herkennen in Jezus. God communiceert in de Bijbel met mensen. Als je de Bijbel met die bril op leest, zijn sommige passages met geweld beter te begrijpen. Mensen in de verhalen verlangen naar bevrijding en soms is daar strijd voor nodig. Als het nodig is, mag je je verzetten. Eigenlijk zou je elk Bijbelverhaal moeten 'relationeren' met de kern, de liefde van God. Als je de verhalen over Jezus leest, zie je dat ook. Jezus roept op om niet dood te slaan, niet uit te schelden, niet naar het zwaard te grijpen. Maar wat we ook in onze tijd zien is dat geweld soms nodig om bruter geweld te voorkomen. "

Hartbijbel

In zijn tijd in het Midden-Oosten had ds. Schipper de Hartbijbel nog niet geschreven. Hij schreef telkens twintig bladzijden en gaf die te lezen om erover te praten. Met de feedback uit de groepen kon hij weer verder. "Het was verrassend dat er vanaf dag één militairen waren die over de Bijbel wilden praten. Het was ook wel een bijzondere situatie: iedereen was los van zijn gewone sociale verbanden. In je gewone leven wordt je houding ten opzichte van het geloof vaak bepaald door de vraag wat je omgeving ervan vindt. Op missie leef je in een minimaatschappij waar dat er niet toe doet. Zo ontdekten zij dat de Bijbel een boek is dat interessant is voor iedereen, ook voor mensen die niet vertrouwd zijn met geloven in God."

Leerzaam

"Ik heb er zelf ook veel van geleerd, ik ontdek steeds nieuwe dingen. Ik heb geprobeerd om die soms onbegrijpelijke taal van de Bijbel te vereenvoudigen. "De Hartbijbel bevat een introductie over wat de Bijbel voor boek is, een stukje Bijbeltekst in een toegankelijke vertaling met een inleiding, een toepassing en gespreksvragen. Ik leg de cursisten ook uit dat je de Bijbel beter niet kunt lezen als een roman van het begin tot het eind, maar te beginnen bij het hart, de kern. Vandaar ook de naam Hartbijbel. Ik merk een toenemende interesse voor de Bijbel. Dat kan culturele belangstelling zijn om kunst of muziek te begrijpen of gewoon nieuwsgierigheid: wat beweegt mensen om christen te willen zijn? Daar wil ik het graag over hebben. Ik denk dat ieder mens wel beseft dat er meer is dan het hier en nu. Daar heb je God voor nodig."

De eerste bijeenkomsten van de Kern-Cursus zijn op de donderdagen 29 oktober, 26 november en 10 december van 19.30 tot 21.00 uur, in de Driehoek, Kerkhof 8 in Zierikzee. Daarna worden eventuele vervolgbijeenkomsten in overleg afgesproken. Aanmelden kan via 0111-412230 of fschipper@zeelandnet.nl

Dominee Schipper houdt regelmatig diensten in de Nieuwe Kerk voor mensen die belangstelling hebben voor God, maar niet zozeer voor de kerk. Daar wordt er nagedacht over onderwerpen als "Waarom is er zo veel ellende in de wereld? De eerstvolgende is op 28 oktober.

Meer berichten