Op de kansel van de Hervormde gemeente in Bruinisse staat weer een eigen dominee: Leo Molenaar. FOTO: Marieke Mandemaker
Op de kansel van de Hervormde gemeente in Bruinisse staat weer een eigen dominee: Leo Molenaar. FOTO: Marieke Mandemaker (Foto: Marieke Mandemaker)

'Ik ben altijd op zoek naar verbinding'

Op de kansel van de Hervormde gemeente staat weer een eigen dominee. Dominee Leo Molenaar is van het ene mosseldorp Yerseke verhuisd naar het andere mosseldorp Bruinisse. "Er zijn veel overeenkomsten", zegt hij. "maar ik heb ontdekt dat de Bruenaren ook eigenzinnig zijn, veel meer recht voor zijn raap. Daar houd ik wel van."

door Willemien Lemkes

BRUINISSE - Voor dominee Molenaar was het een verrassing dat hij een telefoontje uit Bruinisse kreeg of hij open stond voor een gesprek. "Natuurlijk wist ik dat je als predikant na zes jaar beroepbaar bent en dan kijk je best wel eens rond. Maar de vraag van Bruinisse had ik niet verwacht. Ik heb het natuurlijk overwogen en uiteindelijk ja gezegd. Mijn vrouw en ik merken wel dat het afscheid nemen van Yerseke ons zwaarder valt dan we hadden gedacht. Het is een soort rouwproces en aan de andere kant is een nieuwe start ook mooi."

Loopbaan

De loopbaan van dominee Molenaar verliep nogal bijzonder. Hij ging naar de lts en daarna naar de bakkerij MTS. Hij had altijd wel het verlangen om predikant te worden, maar dat stopte hij weg. Het leek ook wel onmogelijk met een niet passend niveau van opleiding en geen talenkennis. Als je dan in een koekjesfabriek werkt, kun je je niet voorstellen dat je Hebreeuws en Grieks gaat leren. Binnen de koekjesfabriek klom hij in elf jaar op tot bedrijfsleider en deed hij de HBO-opleiding docent bakkerijtechnieken.

Calvijn College

Uiteindelijk werd hij docent gezondheidszorg en welzijn op het Calvijn College en deed hij ook daar een HBO opleiding voor. Twee HBO-opleidingen maakten de weg vrij voor de studie theologie. "En het lukte naast werk en gezin met inmiddels vijf kinderen. Ik heb maar voor één vak een hertentamen moeten doen. Voor mijn vrouw was het wel afzien. Ik was of aan het werk of aan de studie."

Bangladesh

"Met de leerlingen van het Calvijn College ging ik naar Bangladesh in een uitwisselingsproject voor het vakonderwijs. Dat land bleef trekken en in de loop van de jaren ben ik er achttien keer geweest. Ik deed er ook veldonderzoek voor mijn studie en ben tenslotte afgestudeerd op missiologie: Gemeentestichting onder ex-moslims in Bangladesh.

Verbinding

Ik zoek altijd naar verbinding. In de kerk wil ik graag dat alle mensen zich met elkaar verbonden voelen. Dat gebeurt door pastorale aandacht, de catechese en het kringenwerk. Maar vooral in de zondagse diensten, dat is het hart van de gemeente. Daar gaat het over Jezus Christus en de verzoening. Dat is de boodschap die ertoe doet en eenheid maakt. Ook over de kerkmuren heen zoek ik naar verbinding. In Yerseke was er een mooi contact tussen de verschillende kerken van evangelisch tot Gereformeerde Gemeente. Tussen sommige kerken vond er ook kanselruil plaats. Mijn hoop voor Bruinisse is dat er een groei mag zijn in geloof, kennis, de vertaling van het evangelie naar deze tijd, en eenheid. Daar heb ik wel ideeën over en daar zet ik mij graag voor in."

Na de studie theologie was de vraag in het gezin Molenaar: gaan we naar Bangladesh of blijven we hier. Het werd Yerseke, ook met het oog op het gezin. "Dat heb ik mij wel altijd gerealiseerd, ook in de drukke tijd van de studie dat mijn eerste roeping het gezin is", zegt de dominee stellig. "Ik wilde thuis echtgenoot en vader zijn en geen dominee."

Meer berichten