(foto: SXC)
(foto: SXC) (Foto: SXC)

Hier stopt de Roompot-tificering van Zeeland

Ingezonden bericht van Platform Behoud Duinrand:

25 oktober aanstaande is het zover; de Raad van Schouwen-Duiveland komt bijeen om te beslissen over een intentieverklaring die zij wil aangaan met Fiorinvest. Laatstgenoemde partij wil recreatiepark Duinrand ontruimen om er een luxe recreatieve vakantiehuizen te realiseren. Fiorinvest, waarin ook de heer Blom, de huidige eigenaar van Duinrand een belang heeft, gaat voor de exploitatie van het nieuwe park samenwerken met De Roompot. Het lijkt een volgende stap in een proces van "Roompot-tificering van Zeeland". Of toont de Raad van Schouwen-Duiveland moed. En stopt de opmars van het grootkapitaal "precies bij de duinrand"?

Geen groter belang dan het algemeen belang. En dat algemeen belang, dat moet door de Raad van Schouwen-Duiveland nu bewaakt worden. Haar rol is breder dan die van een bouwcommissie die vanuit een beperkt RO –perspectief (ruimtelijke ordening) naar ondernemersplannen kijkt.
Boven het belang van een ondernemer gaat het belang van het eiland. Denk aan de ondernemers op Schouwen-Duiveland, zoals horecagelegenheden, winkels, bouwmarkten e.d.: zij gaan een groot aantal klanten missen straks als de plannen van Fiorinvest doorgaan. In de nieuwe opzet kent Duinrand aanzienlijk minder bewoners. En die kleinere groep mensen wordt vooral verleid om op het park te blijven, want daar zorgt Roompot voor door middel van faciliteiten op een hotel-niveau.
Er wordt zelfs een strand en duinlandschap ontwikkeld op het nieuwe terrein; alles om ervoor te zorgen dat de bewoners "binnen de hekken blijven".
En gaat die Roompot dan geen spullen betrekken van het eiland? Roompot is geen Zeeuwse onderneming meer maar inmiddels een Franse. De eigenaar is PAI Partners, een investeringsmaatschappij uit Parijs. De totale activa van de onderneming bedragen 13,5 miljard Euro. Grote kans dat "zo'n grote jongen" enkel met grote (inter)nationale leveranciers werkt.

Zijn wij als Platform Behoud Duinrand "dan tegen Roompot"? Nee natuurlijk niet. Maar de Raad en College geven in hun Kustvisie aan om diversiteit na te streven. Wat nu echter dreigt is monocultuur: mensen met een kleine beurs worden verdreven uit Zeeland ten koste van degenen die zich luxe accommodaties aan de kust kunnen veroorloven. De Telegraaf omschrijft de bezitters van stacaravans al "als de nieuwe melaatsen van de 21e eeuw". Ze worden overal "verjaagd".        
Voor de mensen die kiezen voor meer basic recreëren, genietend van hun eigen stekkie i.p.v. in een onpersoonlijke vakantiewoning; voor die mensen, daar is straks geen plaats meer in de Kop van Schouwen –Duiveland.

Maar niet als de Raad van Schouwen-Duiveland haar rug recht houdt. Het algemeen belang is groter dan Fiorinvest. Het algemeen belang, dat is het eiland zelf, met haar uiteenlopende bevolking en al haar ondernemers. Het zijn ook die drieduizend huidige recreanten op Duinrand, die er al zo lang komen (velen decennialang), dat je kan spreken van mede-inwoners.

Het algemeen belang, dat is ook de ethiek van zakendoen, hoe we met elkaar omgaan in dit land. De Raad heeft de heer Blom van Fiorinvest /Duinrand al eens vermaand m.b.t. het feit dat hij niet communiceert met zijn gasten over zijn plannen.
Dat heeft ie uiteindelijk gedaan, maar in onvoldoende mate. Zijn mail heeft niet iedereen bereikt. En de inhoud van zijn mailing was weinig betekenisvol.

Ethiek? Dat gaat ook over de intentieverklaring tussen de Raad en Fiorinvest, die geheim is. Dat is onacceptabel. Het voedt het idee dat er iets gebeurt dat niet in het daglicht mag komen. De reden dat dit gebeurt, is dat er commercieel gevoelige informatie in deze verklaring zou staan. Die kan weggelakt worden. Maar ondanks die laatste suggestie wordt tot op heden geweigerd om openheid van zaken te geven.

Is deze Raad naïef? Zitten Raad en ondernemer op elkaars schoot? Heeft deze Raad problemen met haar rolneming?
Je kan er van alles van denken. Wij van het Platform Behoud Duinrand gaan ervanuit dat deze Raad vooral onervaren is, en de ondernemer slim is, waarbij hij zich laat bijstaan door een groot aantal specialistische adviseurs. We zien dat de Raad bang is om het Fiorinvest –plan af te blokken. Ten onrechte wordt hen voorgehouden dat er geen gronden zijn om tegen te stemmen. Dat zij dit daarom niet kunnen stoppen.
En tòch gaan zij dit stoppen. De Raad is machtiger dan een ondernemer, en behartigt het algemeen belang. De Raad representeert alle lagen van de bevolking, waaronder ook de "recreatie-bevolking".

Dus stopt de Roompot-tificering van Zeeland op 25 oktober 2018. Om precies te zijn in Zierikzee. In de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. Diezelfde Raad die onder de indruk was van de dertig insprekers op 11 oktober, maar daar toen nog niet goed raad mee wist, diezelfde Raad, die zet donderdag een grote stap. Omdat ze wél kan luisteren en groeien in haar rol van hoeder van het algemeen belang. En hiermee het eiland beschermt.
Zorg dat je er aanstaande donderdag bij bent als de Raad van Schouwen –Duiveland "een steen verlegt in de rivier". We geven je het maar te doen: zo'n netelig dossier en dan na een eerste aarzeling tòch regie nemen over de ontwikkelingen op het eiland. Dan toon je bestuurskracht en is Schouwen -Duiveland ècht onderscheidend t.o.v. Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen.

Een Raad die regie neemt over ons mooie eiland Schouwen-Duiveland.
Daarop vertrouwen wij.

Platform Behoud Duinrand.

Meer berichten