Foto:

'Ik vind dat robot Oz mijn vak verrijkt'

Als enige in Nederland heeft land- en tuinbouwer Leo Steenpoorte (48) uit Oosterland een robot die meehelpt in zijn kassen en op het land. De Oz440 schoffelt en wiedt onder andere onkruid. "Dit is de toekomst van de agrarische sector. Leuk om daar mee bezig te zijn."

door Gerrit van Loon

OOSTERLAND – De robot, kortweg De Oz genoemd, trekt veel bekijks. Een voorbijrijdende wielrenner verdraait bijna zijn nek als Leo Steenpoorte met De Oz op de Maatje Harings Jobsweg richting het land loopt. Net wanneer de robot op zijn vier wielen richting de boerenkool rijdt, passeren nog eens twee fietsers. Ze groeten niet, maar kijken met grote ogen naar De Oz. Wat is dat nu voor ding, hier in de polder, zie je ze denken. Steenpoorte kan er om lachen. Hij is de verbaasdheid gewend. "Collega-boeren vinden het ding ook bijzonder. 'Kun je er wel mee werken?, vragen ze altijd."

En dat kan Steenpoorte. "Dat ding is geen hobby. Daarvoor is hij te duur. Hij kost tussen de 25.000 en 30.000 euro." De Oz is ook tamelijk uniek. In zijn thuisland Frankrijk zijn er ongeveer 60 actief, in België enkele en in Nederland heeft Steenpoorte de enige. "Ik was op zoek naar een elektronische tuinbouwtrekker. In mijn kassen wilde ik geen lawaai en uitlaatgassen meer. Maar niet te vinden in Nederland, ik kwam bij De Oz in Toulouse terecht. Per mail contact gelegd. In Frankrijk worden de Oz's alleen ingezet om onkruid te wieden. Ik wil er wel iets meer mee doen."

Leo laat een filmpje zien waarop de Oz in zijn kas de grond schoffelt tussen spinazieplanten en kroten. "Je geeft op een touchscreen de rij aan. Voert de breedte van de paden in. Stelt in of hij links of rechtsom moet draaien. Hij rijdt vanzelf. Alleen uit de schuur naar kas of land toe, heb ik de afstandsbediening nodig. Je kunt de Oz goed vergelijken met een automatische grasmaaier."

Voordat de robot vanuit Toulouse op Schouwen-Duiveland belandde, moest er heel wat water door de Grevelingen stromen. Pas tweeënhalf jaar na de getoonde interesse, kon Leo fysiek aan de slag met de robot. "De regelgeving is nog niet up-to-date. Nog steeds moet een officieel landbouwvoertuig een bestuurder hebben." Er moest voor de financiering ook een importeur tussen de Franse fabrikant Naïo Technologies en zijn bedrijf komen om risico's in te dekken. Dat werd het bedrijf Reesink uit Apeldoorn. "De Oz kan 8 tot 10 uur achtereen op de accu werken. Stop je hem 's avonds aan de oplader, heb je de volgende ochtend weer een volle robot", vertelt Leo.

Verrijking van het vak

De robot gaat in de agrarische sector worden ingezet voor ééntonig en repeterend werk, denkt hij. "Werk dat veel mensen niet willen doen. Gekwalificeerd personeel is in de landbouw slecht te verkrijgen. Een robot is ook nooit ziek. Mijn jonge zaterdag- en vakantiekrachten zijn gek op hem. Dit is een nieuwe ontwikkeling. Ik vind dat hij mijn vak verrijkt. Het makkelijkst is om te zeggen; ik doe dit zo, heb ik altijd zo gedaan en dat werkt. Pionieren met een robot maakt mijn werk juist leuk."

Begin december is er in Toulouse een groot internationaal forum over robotisering in de agrarische sector. Samen met zijn zoon, die vloeiend Engels spreekt, vertelt de Schouwse land- en tuinbouwer dan aan vakgenoten over zijn ervaringen met De Oz, die 300 kilo kan trekken en een gewicht van 90 kilo aankan. Leo Steenpoorte: "De robot proberen en nog eens uitproberen voor iets anders is hartstikke leuk. Hij voegt echt iets toe."

Meer berichten