Bibliotheekmedewerker Annemarie Piepers naast een speciale boekentafel over Schouwen-Duiveland. FOTO: Anneke Flikweert
Bibliotheekmedewerker Annemarie Piepers naast een speciale boekentafel over Schouwen-Duiveland. FOTO: Anneke Flikweert

'De bibliotheek is er voor iedereen'

Op 11 oktober 2013 werd de Campus Cultura op feestelijke wijze geopend en inmiddels is het tijd voor het eerste lustrum van de Bibliotheek Zierikzee op deze locatie. Het is weer tijd voor een feestje dus.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Volgende week is er een feestelijke jubileumdriedaagse vol activiteiten, met voor elk wat wils. Annemarie Piepers, medewerker van Bibliotheek Zierikzee: "We beginnen op woensdagmiddag 31 oktober, van 14.00 uur tot 16.00 uur met een workshop mandala's maken, onder leiding van Jacqueline Roon. Op dit moment is er ook een expositie hier in de bibliotheek te zien met mandala's van cursisten van Jacqueline, ter inspiratie. De workshop is gratis, maar het is wel handig als deelnemers zich snel opgeven, want het aantal plaatsen is beperkt."

In de bibliotheek is ook een speciale tafel ingericht met boeken over de geschiedenis van Schouwen-Duiveland. De herkomst van straatnamen, oude ansichtkaarten uit verschillende dorpen en steden, maar ook wetenschappelijke achtergrondinformatie: het is allemaal te vinden in de bibliotheek. Bram Coomans, vroegere inwoner van Scharendijke, is zo iemand die zich helemaal inlas in de geschiedenis van ons eiland en de strijd tegen het water. Hij schreef een historische roman 'Van God vergeten,' onder andere naar aanleiding van informatie die hij vond in drie boeken van A.J.F. Fokker, de vroegere voorzitter van het Waterschap Schouwen. Coomans hoofdpersoon, Symen, begon als dijkwerker en werkte later als molenaarsknecht. 'Van God vergeten' is een meeslepend boek, over lief en leed op ons eiland anno 1590. Bram Coomans zal op woensdagavond 31 oktober tussen 19.30 uur en 21.30 uur vertellen over de achtergronden van zijn boek. De entree bedraagt 5 euro voor niet-leden en 3,50 voor leden. Aanmelden via bibliotheekoosterschelde.nl

Vanaf donderdag 1 november is het geschenkboek 'Je bent wat je leest' voor leden gratis af te halen in de bibliotheek en vanaf dan zal de bibliotheek een culinair tintje krijgen. Op vrijdagmiddag 2 november is het kindermiddag en kunnen kinderen van 4 tot 8 jaar een eigen boekenlegger kleuren en lamineren tussen 14.30 uur en 16.30 uur. De wat oudere kinderen, van 8 tot 12 jaar, gaan creatief aan de slag met boekvouwen: van afgeschreven bibliotheekboeken vouwen ze allerlei kunstige vormen. Annemarie Piepers: "Er zijn zulke leuke dingen mogelijk. Het lijkt wel origami." Deelname is gratis, wel graag van te voren aanmelden in de bieb.

Annemarie Piepers: "De bibliotheek is er voor iedereen en dus willen we ook heel graag voor iedereen iets bieden. De bibliotheek is er ook als je géén lid bent, willen we benadrukken: we staan midden in de samenleving. In de bibliotheek van nu draait het allang niet meer alleen om het uitlenen van papieren boeken. We bieden workshops en activiteiten, mensen kunnen hier terecht op de computers en gebruik maken van een flexibele werkplek. De bibliotheek is een soort huiskamer van Schouwen-Duiveland: een plek om inspiratie op te doen, te leren en met elkaar in gesprek te gaan. En we zijn natuurlijk al een hele tijd bezig met ondersteuning op het gebied van taal en digitalisering, maar we bieden ook ondersteuning voor werkzoekenden. Dit jubileum is een mooie gelegenheid om te laten zien wat we te bieden hebben."

Nederland Leest: in november is het gratis geschenkboek 'Je bent wat je leest' af te halen bij de bibliotheek. Hierin belichten vijf culinaire kopstukken verschillende aspecten van ons eten. Rosanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw, Joël Broekaert en Pierre Wind vertellen over voeding en natuurlijk haakt de bibliotheek in op dit culinaire thema.

Meer berichten