Foto:

Dylan en Keith op naar de honderd!

Keith (8) en Dylan Roks (10) zijn hard bezig om minstens 100 zakken aardappelen te verkopen. De opbrengst van de verkoop door de twee broers uit Oosterland komt ten goede aan de scouting. Het scoutinggebouw van de Grevelingengroep in Brouwershaven is hard toe aan een opknapbeurt.

door Gerrit van Loon

OOSTERLAND – Eind vorige week hadden de twee broers Keith en Dylan al 85 zakken aardappels verkocht. Elk zak weegt ongeveer 2,5 kilogram en kost 2,50 euro. Het ras is Melody's. De aardappelactie loopt tot 10 november. Daarna worden de verkochte zakken bij de kopers thuis gebracht. Moeder Cindy Roks zal dan met een aanhangwagentje de aardappels oppikken bij de scouting aan de Spuiweg in Brouwershaven, waar ze geleverd worden, en met de auto langs de mensen van de intekenlijsten gaan.

De leiders van Scouting Grevelingengroep verwachten dat ieder lid wel 10 zakken moet kunnen verkopen. Er is onder de bijna 20 leden een wedstrijdje gaande. Wie het meest verkoopt, krijgt een badge. "Vorig jaar waren dat Luuk en Nout. Dit jaar wil ik samen met mijn broertje voor minstens 100 zakken gaan", toont Dylan zich ambitieus. Samen met zijn broertje vertelt hij maar al te graag aan de krant over deze actie. De broers komen net terug van een roeiwedstrijd in Middelburg en hebben hun scoutingskleren nog aan. Ze zitten vol avonturen. Samen met hun pa en ma zijn ze in de herfstvakantie ook nog langs de deuren in Oosterland gegaan. Intekenslijsten in de hand, pen erbij en aanbellen maar.

Fooi

"Dat is best wel spannend", vindt Keith (8). "Ik zeg dan eerst; hallo, wilt u aardappelen kopen voor de renovatie van het clubgebouw van de scouting. Soms zeggen mensen dan ja, soms nee. Bij nee, zeg ik: volgende keer beter. Best wel vaak zeggen mensen ja. Ik krijg dan soms ook een fooi voor de scouting." "Dan is het bijvoorbeeld 5 euro en krijg je er 6", vult Dylan zijn broertje aan.

Hun moeder gaat altijd mee langs de deuren. Deuren met een aan deze deur-wordt-niet-gekocht-sticker worden overgeslagen. "Al zag ik het er bij eentje net te laat. Stond ik mijzelf te verontschuldigen, maar kocht de bewoner gewoon ook een zak. Een andere vrouw vertelde dat ze altijd aardappels kreeg, ze hoefde dus niets. Bij het teruglopen langs haar huis, wilde ze toch een zak kopen voor het goede doel. Dat zijn leuke momenten", aldus Cindy Roks.

Meester Martijn

Niemand in Oosterland ontkomt aan de verkoopgrage broers. Keith wist de directeur van de bovenbouw een zak te verkopen. Dylan smeerde meester Martijn een zak aan. Ook de huizen waarvan de Roksjes niet precies weten wie er wonen, krijgen een belletje. Al kent pa Roks iedereen wel op het dorp. Hij woont er immers heel zijn leven lang al. Moeder Cindy komt oorspronkelijk uit Spijkenisse.

Dat de handelsgeest bij de scoutingleden uit Oosterland er al goed inzit, blijkt aan het einde van het interview. De interviewer komt het huis aan de Weelstraat niet eerder uit voordat hij ook intekent voor een zak. Op naar de honderd zakken.

Het clubgebouw van Scouting Grevelingengroep, onderaan de dijk van het Grevelingenmeer, is toe aan een grondige opknapbeurt. Het dak is slecht. Het gebouw verdient een grote lik verf. Ook de lampen - binnen en buiten- zijn toe aan vervanging.

Meer berichten