Foto: Digna Mielard

Reizen op de bonnefooi met Avontuurlijk Cuba

Ineens was de drukproef klaar, die moest nagekeken worden en nu is het dan zover: er staat een doosje met honderd exemplaren van Digna Mielards reisboek 'Avontuurlijk Cuba' naast de eettafel.

ZONNEMAIRE - "Vanaf vrijdag is mijn reisboek te koop bij Bol.com en alle boekwinkels: ook bij Boekhandel de Vries in Zierikzee liggen exemplaren," vertelt Digna nog een beetje beduusd. "Het boek verscheen onverwacht snel en ik wilde nog wel een boekpresentatie houden, voor belangstellenden, dus die moest ik in rap tempo organiseren. Ineens lag daar een boek. Aanstaande zaterdag zijn mensen van harte welkom bij het Informatiecentrum Grevelingen aan de Brouwersdam, waar ik vertel over mijn reis en het ontstaan van het boek."

Digna Mielard houdt van reizen, dichtbij en veraf. Ze observeert, maakt aantekeningen en foto's. "Ik hoor alles en ik zie alles." Ze rondde in april 2017 de opleiding HBO-reisjournalistiek aan de Fontys Hogeschool af en ze schrijft voor de websites wandelfreaks.com en reishonger.nl en verschillende reisbladen. "Zo'n boek schrijven is veel werk," kijkt ze terug. "Het zit allemaal in je hoofd, maar het schrijven kostte me meer dan vier maanden. Het is écht een boek geworden, met een verrassende opbouw. Zo begin ik mijn boek halverwege de reis, met de ontmoeting met een Cubaanse arts, die vertelt over de voor- en nadelen van het Cubaanse systeem. Zij zou bijvoorbeeld ook graag reizen, maar mag niet van het eiland af."

Digna en haar partner Richard reisden 21 dagen lang op de bonnefooi door Cuba: 4.225 kilometer, zonder planning vooraf, zonder vooraf overnachtingen te boeken en zonder reisgidsen. Zo kwamen ze op plekken waar je zelden een toerist ziet. "Je gaat 60 jaar terug in de tijd," vertelt Digna. "Die gekleurde auto's van de foto's zie je alleen in toerische gebieden, verderop zie je alleen ossen- en paardenkarren. Aan de ene kant hebben ze alles wat ze nodig hebben: gratis zorg en onderwijs, maar ik zou er nooit willen wonen. Vrijheid is een groot goed."

De boekpresentatie van 'Avontuurlijk Cuba' is op zaterdag 27 oktober om 20.30 uur in het Informatiecentrum Grevelingen van Staatsbosbeheer aan de Brouwersdam. Het boek kost dan € 17,- en daarna € 18,- in de winkels en online. Bestellen: digna@wandelfreaks.com

Meer berichten