Boeddha afbeelding
Boeddha afbeelding (Foto: Piet Kleemans)

Tweedaagse workshop in Rode Kamer: De kracht van de innerlijke glimlach

De kracht van de innerlijke glimlach is het thema van een Boeddhistische workshop die zaterdag 3 en 10 november wordt gehouden in de Rode Kamer in Zierikzee. Het onderwerp wordt gepresenteerd door de voorzitter van de stichting Bodhisattva Dorien Quik, die reeds vele jaren Boeddhistische filosofie en meditatie onderwijst.

ZIERIKZEE –  Lachen is een natuurlijke uiting van vreugde en dat geluid is gelukkig vaak te horen. Dit in tegenstelling tot de glimlach, die geluidloos is omdat hij ontstaat vanuit de diepte van het hart. Hij groeit daar ‘als vanzelf’ door innerlijke vreugde; blijdschap die niet afhankelijk is van omstandigheden. We kunnen de natuurlijke glimlach bewust leren ervaren door onze geest op een juiste wijze te trainen. Dit betekent dat we de geest eerst moeten leren kennen in al zijn facetten, zowel de mooie als niet mooie kanten. Want pas wanneer ons onderscheidingsvermogen is gebaseerd op kennis over de werking van de geest en ervaringen opgedaan in meditatie, kunnen we een bewuste keuze maken.

Mevrouw Quik legt uit waarom de mooie en niet mooie kanten van de geest beide altijd en even krachtig aanwezig zijn. Zij vertelt waarom het in de praktijk niet altijd eenvoudig is om uit deze tegenstellingen een vrije keuze te maken. Iedere gedachte vertegenwoordigt namelijk een bepaalde kracht of energiestroom. Als voorbeeld gaat zij in op angst. Een kracht die niet alleen aanwezig is in vele individuen, maar zich verspreidt over de hele wereld. "Toch, wanneer we de angst in onszelf overwinnen en bewust onbevreesd zijn, heeft dit zeker effect op onze omgeving.”

Tijdens de workshop onderzoekt ze samen met de deelnemers de acht verschillende soorten angst die in de boeddhistische filosofie worden onderscheiden met de daarbij horende tegenkrachten; gedachten ontstaan door het trainen van de geest. Via geleide meditaties kan worden ervaren dat de kracht van mededogen (die ons innerlijk licht vertegenwoordigt) de kracht van angst in zich opneemt (die voortkomt uit onze versluierde geest). Hierdoor ontstaat ‘als vanzelf’ de innerlijke glimlach. ,,Dit is wat we in dit moment zijn. ‘’

Meer berichten