Foto:

Vera kan nu haar creatieve ei kwijt

Vera Smaal uit Scharendijke maakt van bierdopjes kettingen en armbandjes. Voor pasgeboren kinderen maakt ze groeimeters van steigerhout. Ze schildert mooie onderwerpen, zoals de Plompe Toren. Op 20 november, tijdens de Lady's Night in de Etos van Burgh-Haamstede, demonstreert ze haar kunnen. 

door Gerrit van Loon

SCHARENDIJKE – Een dik jaar geleden, lusteloos zappend op de bank thuis, viel opeens het kwartje bij Vera Smaal. Ze werkt een halve week voor kinderopvang Kibeo en voelde zich daarnaast weinig uitgedaagd. "Ik ga iets vinden wat ik leuk vind om te doen. Samen met mijn man dook ik achter de zoekmachine Google en kwam uit op gepersonaliseerde sieraden van eenvoudig materiaal. Beter gezegd: bierdopjes. Ik haalde materiaal in huis en mijn man - niet echt een bierdrinker hoor - verzamelde dopjes", vertelt Vera.

Bierdopketting

Na veel uitproberen en verbeteren kon ze tevreden zijn met haar eigen Schouwse product: de bierdopketting. Daarna kwam er al snel een zusje op de markt: de bierdopsleutelhanger. Het creatieve brein van de van oorsprong Haamsteedse stond niet stil. Ze ging ook gepersonaliseerde steigerhouten groeimeters vervaardigen. "Voor pasgeboren baby's. Ik maak die in de sfeer van het geboortekaartje. Je kunt met de groeimeters de lengte van de baby opmeten. Op mijn Facebookpagina ByVeerie zijn verschillende voorbeelden te bekijken."

Projecteer

Vera Smaal begon ook met schilderen. "Dat heeft er altijd al in gezeten. Mijn vader is ook erg creatief. Is altijd met zijn handen bezig, een echte technicus. Installeren, lassen, noem maar op. Mijn moeder tekent al haar hele leven. Zeeuwse knopen en dat soort dingen. Ik schilder onderwerpen die ik zelf leuk vind. Op grote doeken. Singer-songwriter Kurt Cubain bijvoorbeeld. En de Plompe Toren aan de Oosterschelde.

Ik projecteer eerst het beeld. De hoofdlijnen trek ik over. Los uit de pols schilderen zou ik misschien kunnen, maar dat kost veel meer tijd."

Op aanvraag

"Ik doe dit in mijn eigen tijd en probeer er wat mee bij te verdienen. Het gaat er vooral om dat ik het zelf leuk vind. Voor de duidelijkheid: zowel de bierdopjeskettingen- en armbandjes, de groeimeters en schilderijen, maak ik op aanvraag. Zo worden het echt persoonlijke producten. Mensen kunnen een foto aanleveren, dan maak ik er een ketting, armbandje of schilderij van."

Burghse Dag

Met haar producten heeft Vera al op diverse markten op het eiland gestaan. Op de Burghse Dag en Beleef Zonnemaire bijvoorbeeld.

Op haar Facebookpagina, Twitter en Instagramaccount van ByVeerie houdt de Scharendijkse moeder van twee dochters mensen zoveel mogelijk op de hoogte van haar nieuwste producten. Ze wil haar (cadeau)shop alleen maar verder uitbreiden.

Meer berichten