Foto: Conny den Heijer

'In boerendracht kun je niet gymen'

Vaak zijn de verhalen over ouder worden en -zijn niet al te gezellig. Gelukkig niet voor iedereen op leeftijd. Wij troffen een zeer vitale Zeeuwse van 93 jaar die al 70 jaar lid is van de plaatselijke gymclub: Sjaan Willeboordse.

door Conny den Heijer

ZEELAND - Op een feestje ging een verhaal rond: zie je die mevrouw daar, die is binnenkort 70 jaar lid van MTV (voormalig SV Astrow). Even rekenen leerde dat ze dus een aardig eindje ouder moest zijn dan dat ze er uit zag. Een goede reden om haar op te zoeken.

Boerendracht

We bellen aan bij mevrouw Willeboordse. "Kom d'r in en zeg maar Sjaan hoor", zegt ze vrolijk. Ze komt uit een gezin met elf kinderen en zij is de tiende. Geboren en getogen in Koudekerke. "Ik heb tot mijn zestiende in boerendracht gelopen, daar kun je niet in gymen. Op mijn 23e, toen ik eenmaal in burgerkleding liep, ben ik lid geworden van SV Astrow. Zelf heb ik ook nog les gegeven en bij andere gymclubs gejureerd. Er waren in die tijd geen heren die les gaven en er was voor heren die zelf op les wilde ook niet echt iets. Want ja, waar moest je die vastpakken dan? Daar begonnen wij als dames niet aan."

Ze heeft weinig verzuimd en betaalt gewoon haar contributie. Daar staat ze op, al is ze sinds 1999 erelid. Tijdens een van haar zwangerschappen kukelde ze met zes maanden uit de ringen. "Daar ben ik zo van geschrokken dat ik even gestopt ben. Ik dacht echt dat mijn kind er iets aan over zou houden, want je wist van niks in die tijd. Gelukkig was hij prima in orde en woog ruim negen pond, net als de andere twee. Natuurlijk kun je niet alles meer meedoen als je 93 bent. Kijk, ik ben gezond maar heb kwalen. Dat hoort bij het oud zijn. Ik kan niet meer aan de ringen omdat ik artrose in mijn armen heb, dat is pijnlijk. Maar ik woon zelfstandig en heb nog geen hulp nodig in huis. Ik doe nog alles zelf, voel me prima en ben gezond van geest, lijf en leden. Rekken en strekken doe ik nog met gemak en ook de spagaat." Haar geheim: Sjaan eet veel groente en fruit, geen vlees, koffie, sigaretten en alcohol. "Of ik heb gewoon veel geluk gehad."

Wij Zeeuwen worden met zijn allen steeds ouder en blijven ook steeds langer actief. We gaan niet meer met pensioen als we 65 worden, om vanaf dan achter de geraniums of de beeldbuis ons leven passief uit te zitten. Nee, we blijven steeds langer werken, sporten, dansen, en reizen of blijven op een andere manier actief. Vindt u ook dat het leven pas bij zeventig begint? Meld u dan via redactie.oes@persgroep.nl

Meer berichten