Ad (links) en Jan Stouten van het autodemontagebedrijf voor hun welbekende straaljager. "Ik blijf zelf liever aan de grond", zegt Ad. FOTO: Gerrit van Loon
Ad (links) en Jan Stouten van het autodemontagebedrijf voor hun welbekende straaljager. "Ik blijf zelf liever aan de grond", zegt Ad. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Straaljager toe aan fikse opknapbeurt

Wie is er niet langs de Starfighter D-8030 langs de N59 gereden? Sinds 2005 prijkt de straaljager fier in het Duivelandse landschap tussen Oosterland en Bruinisse. De kist is hard toe aan een opknapbeurt. Eigenaar Ad Stouten (62) had er ook bijna een onderzeeboot naast gelegd.

door Gerrit van Loon

OOSTERLAND – Schilders die wel in zijn voor een gespecialiseerd schilderklusje kunnen zich melden aan de Rijksweg in Oosterland. De eigenaar van de straaljager, de grond eronder en ernaast, en het nabijgelegen autodemontagebedrijf houdt zelf met de hoge drukspuit af en toe het vliegtuig mooi, maar wil het nu goed aanpakken. "De letters met mijn website aan weerszijden van het vliegtuig zijn er door de weersomstandigheden en de tijd vanaf gegaan. Die moeten terugkomen bij de opknapbeurt. En de bommenwerpers moeten hun originele kleur krijgen."

Sinds 2005 staat de straaljager op de verhoging. Op dezelfde plaats lag eerst de kop van een Boeing 747. Die werd opgekocht door een duikvereniging in Tiel. Die kop ligt nu op 30 meter diepte en doet dienst bij duikoefeningen. Ad Stouten, eigenaar van het grootste autodemontagebedrijf van Zuid-West Nederland, haalde er in het Limburgse Kessel dit toestel voor terug. "Ik moest voor de aanschaf flink in de buidel tasten. Het was het eerste vliegtuig van de vorige eigenaar. Die wilde er niet zomaar van af", aldus Stouten.

In het weekend van plaatsing stond ook direct de gemeente voor de deur. Een vliegtuig in de polder, dat was niet de bedoeling. "Gelukkig kon het vliegtuig na overleg blijven staan, alleen moesten we beloven dat er hier geen vliegveld kwam".

Cessna 373 en helikopter

Ad Stouten bezit flink wat grond rondom zijn bedrijf. Naast de straaljager staan er nog twee vliegtuigen en een helikopter op zijn terrein. Het ene vliegtuig haalde hij bij een takelbedrijf onder de Sloebrug in Vlissingen. Automobilisten trapten bij het opengaan van de brug op de rem om het vliegtuigje goed te kunnen zien. Met botsingen tot gevolg. De Cessna 373 haalde hij een half jaar geleden op bij vliegveld Midden-Zeeland.

Routeplanner

"Zelf blijf ik liever aan de grond. De laatste keer dat ik gevlogen heb, is al weer een tijd geleden. Ik rijd liever met de auto naar bijvoorbeeld Spanje. Als je dan ergens heen wil, stap je in en rijd je weg. Laatst was ik in Oostenrijk aan de praat geraakt. Vroegen ze waar ik vandaan kwam. Zeeland, zei ik. Bij de straaljager richting Zierikzee. Nou, dat wisten ze wel. De Starfighter staat ook op de routeplanner aangegeven."

Zoon Jan laat plattegronden zien van het nieuwe terrein aan de noordkant. In totaal heeft het sloopbedrijf nu zo'n 2200 auto's op voorraad. Ad wijst een hoek aan. "Daar wil ik ook een vliegtuig. Bijna een onderzeeër gekocht, maar ik was net te laat." "Als ik iets koop, verkoop ik het vaak niet meer. De kisten zijn niet voor de handel, maar voor het mooie."

De straaljager trekt veel bekijks. Dat komt ook omdat er ergens in de buurt een schat met gps ligt. Voor het wereldwijde spel geocaching, waarbij met een gps-ontvanger of telefoon ergens ter wereld (dus ook op Schouwen) een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden is. "De spanning loopt hoog op", geeft zoon Jan de omschrijving bij de straaljager prijs.

Meer berichten