Foto:

Brasserie heeft zijn eigen bankbiljetten

Cashgeld op zijn retour? Niet aan de haven in Zierikzee. Sinds oktober heeft Brasserie Maritime eigen bankbiljetten, het maritientje. Deze unieke valuta is onderdeel van een actie. Eigenaar en kok Ernesto Besling (50). "Bewaar hem goed, want het heeft echte waarde."

door Gerrit van Loon

ZIERIKZEE - De Nederlandse Bank waarschuwde onlangs dat een cashloze samenleving de mensen kwetsbaar maakt. Cashgeld raakt meer en meer uit gebruik. Hoe mooi is het dan als het Schouwse Brasserie Maritime aan de Nieuwe haven in Zierikzee (bekend als het vlaggenschip van de Oosterschelde kreeft) met eigen geld komt?

"Helaas wordt er steeds minder contant geld gebruikt. Al denk ik dat cash nooit helemaal zal uitsterven. Het hoort erbij. Het is echt een gevoelskwestie. Met geld in de hand ben je bewuster van je uitgave dan met elektronisch betalen", vindt eigenaar Ernesto Besling.

Investering

Samen met zijn reclamebureau 10uur voerde hij eigen geld in. Als onderdeel van zijn naseizoensconcept om ook na het hoogseizoen genoeg klanten richting de zaak te trekken. "Een half jaar lang serveren we een maandelijks vijfgangenmenu voor 27,50 euro. Als klanten daarbovenop 5 euro neerleggen, krijgen ze een maritientje."

"Met het maritientje krijgen ze 10 euro korting op het eerstvolgende bezoek. Gasten kunnen sparen. Verzamelen ze alle maanden de maritientjes dan kunnen ze die in mei 2019 inwisselen voor een Oosterscheldekreeftmenu. Een soort van monopoly", luidt de uitleg.

Echte waarde

Ernesto Besling weet dat enkele van zijn vaste gasten aan het sparen zijn en rondlopen met zijn maritientjes in de portemonnee. "Dat is toch gaaf. We hebben zelfs enkele eigen geldclips om bankbiljetten bij elkaar te houden in omloop. We wijzen klanten erop dat ze goed op de maritientjes moeten letten. Het vertegenwoordigt een echte waarde."

Eigen geld prikkelt

Het idee van eigen geld kwam van zakenpartner Stefan Kalwij. Die zag in een club op Bali dat eigen cash best wel prikkelt. "Het nieuwe, het ergens bij horen, het spaarelement. Alles werkt mee. Een tientje is ook niet aan de hoge kant. De menu's zijn erop aangepast. Bij ons geen pompeuze gangen, maar meer het verfijnde eten. En dat toch op culinair niveau", vertelt Ernesto Besling. Na het schieten van de wat speelse foto stelt hij de stapel maritientjes veilig.

Watermerk

Met de biljetten is nauwelijks te frauderen. Ze hebben een heus watermerk en een sticker die alleen Brasserie Maritime heeft. "Ik kan nep van echt onderscheiden. De biljetten kunnen dus niet zomaar onder het kopieerapparaat. Als mensen echt kwaad willen, dan lukt dat ze toch wel. Ik ga er niet vanuit." Deze maand verschijnt er een spiksplinternieuw biljet. Wederom unieke valuta.

Het eigen geld is zeker tot en met volgend jaar geldig. Na vijf jaar is het wel verlopen. "Mochten vaste gasten na een tijd opeens nog wat biljetten vinden, dan kan ik ze best wat matsen. Dan zien we wel weer", aldus Besling.

Meer berichten