Foto: Anneke Flikweert

Zeeuwland in gesprek met jongeren over woonwensen

Als starter van tussen de 18 en 30 jaar valt het niet altijd mee een huurwoning te vinden op de plek die je wilt en met een huur die enigszins te betalen is.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Het ligt bij starters best ingewikkeld: ze verkeren in een soort overgangsfase van hun leven. Willen ze thuis bij hun ouders wonen of niet? Gaan ze studeren of niet? Hebben ze een partner en misschien een kinderwens? En hoe lang is een starter eigenlijk een starter? Marco van der Wel, directeur-bestuurder van Zeeuwland, krijgt regelmatig te horen dat er te weinig starterswoningen zijn op ons eiland. Toch kan Zeeuwland dat niet zo snel terugvinden in het eigen overzicht van aangeboden woningen en de reacties daarop. "Aan de ene kant horen wij vanuit aardig wat kernen dat er behoefte is aan woningen voor starters. Zo gingen wij in het afgelopen voorjaar in gesprek met de Dorpsraad Renesse en bekeken we hoeveel huurwoningen er ter beschikking zijn. In Renesse zijn eigenlijk amper wachttijden, zagen we toen: starters daar hebben binnen een jaar een huis."

Behoeften

"Wij willen graag in kaart brengen waar jongeren tegenaan lopen als ze op zoek zijn naar een starterswoning. Sommige behoeften zien wij namelijk niet terug in onze verhuurcijfers. Misschien zijn jongeren op zoek naar koopwoningen, dat zou kunnen, wanneer ze hoger opgeleid zijn en te veel verdienen voor sociale huurwoningen. Of misschien willen ze een heel ander soort woningen? Wij signaleren in elk geval wel dat jongeren de kernen uitgaan: er is een beweging richting Zierikzee. Critici zeggen dan misschien: zie je wel dat er geen plek is? Maar misschien willen ze wel liever in Zierikzee wonen, omdat daar meer voorzieningen zijn. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook steeds minder jongeren door de vergrijzing en dat baart mensen ook zorgen."

"Wij willen graag van jongeren zélf weten over wie we het hebben en wat hun woonwensen zijn. Daarom hebben we een bijeenkomst georganiseerd in Renesse op dinsdag 20 november als een begin: die helpt ons bij het duidelijk krijgen van wensen en verwachtingen van jongeren. De avond is nadrukkelijk bedoeld voor jongeren van héél Schouwen-Duiveland, want we krijgen uit meer kernen vragen. Een persoonlijk gesprek is voor ons veel inzichtelijker dan een algemene enquête. We willen graag twee of drie 'tafelgesprekken' voeren met een stuk of vijf jongeren per keer. Daardoor kan iedereen aan bod komen. Aansluitend kunnen wij ons als Zeeuwland beraden wat we jongeren kunnen bieden. Onze doelgroep bestaat uit mensen met een laag inkomen. Woningen onder de 600 euro zijn beschikbaar voor alleenstaanden die maximaal 22.000 per jaar verdienen, dat is bij wet zo geregeld. Soms lijkt een woning best duur, maar is hij verduurzaamd en hebben de bewoners lage energiekosten. Maar andersom geldt dat ook: we krijgen steeds minder goedkopere, oudere woningen en die lijken dan misschien goedkoop, maar leveren een hogere energierekening op."

"'De starter' bestaat niet. Toch willen we iedereen die onder deze categorie valt een prima sociale huurwoning kunnen bieden. Ik ben erg benieuwd naar de antwoorden die ik ga krijgen op de vragen die ik heb en ik wil graag concrete voorbeelden horen dinsdagavond."

Marco van der Wel, directeur-bestuurder van Zeeuwland wil graag van jongeren zelf horen wat hun woonwensen zijn en waar ze tegenaan lopen. Op dinsdag 20 november is er een avond bij DFS in Burgh-Haamstede. Graag aanmelden via communicatie@zeeuwland.nl

Meer berichten