Inmiddels is Iris Kouwen officieel ingewijd als leesclublid tijdens een  bijeenkomst in het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. FOTO: Julie Hrudova
Inmiddels is Iris Kouwen officieel ingewijd als leesclublid tijdens een bijeenkomst in het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. FOTO: Julie Hrudova (Foto: Julie Hrudova)

'De leesclub betekent echt aan de bak'

Wat hebben Tommy Wieringa en Astrid Holleeder met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet zoveel zou je denken. Maar de schrijver en 'zus van' schreven beide dit jaar een veelgelezen boek en strijden met vier andere auteurs die zijn genomineerd om de NS Publieksprijs' beste boek van 2018'.

door Iris Kouwen

ZIERIKZEE - Ik meldde mij een tijdje terug aan om zitting te nemen in de leesclub; bestaande uit honderd belezen Nederlanders die anderen gaan enthousiasmeren om te gaan lezen en stemmen. Om te bepalen wie uiteindelijk de titel in de wacht sleept kan iedereen die dat wil namelijk stemmen op zijn of haar favoriete genomineerde boek. Vorig jaar werden er maar liefst 96.000 stemmen uitgebracht.

Genomineerden

De genomineerden zijn: Tommy Wieringa - De Heilige Rita, Saskia Noort - Stromboli, Astrid Holleeder - Dagboek Van Een Getuige, Esther Verhoef – Nazomer, Hendrik Groen – Zolang Er Leven Is en Griet op de Beeck - Het Beste Wat We Hebben. Uit ruim 3000 aanmeldingen voor de leesclub werd ik gekozen. Dat voelt als een grote eer. Inmiddels ben ik officieel ingewijd als leesclublid tijdens een gezellige en supergoed georganiseerde bijeenkomst in het hoofdkantoor van de NS in Utrecht.

Aan de bak

Met honderd man hebben we plechtig beloofd ons tot het uiterste in te gaan spannen om Nederland aan het lezen en stemmen te krijgen. Het is dus niet zomaar een beetje achterover zitten met een boek op schoot. Nee, deze leesclub betekent echt aan de bak. Voor 21 november de zes genomineerde boeken lezen, mijn eigen stem uitbrengen, mensen bewegen om ook te gaan stemmen en waar nodig stemadvies geven. Ik heb het er graag voor over, want lezen is nou eenmaal helemaal geen opgave voor me. Het laatste boek van de zes heb ik gisteren uitgelezen. Het ging als een trein. Zes heel verschillende boeken, met daartussen enkele kanshebbers wat mij betreft.

Ook een stem uitbrengen en daarmee bovendien kans maken op een jaar gratis boeken en reizen met de trein? Ga naar https://bit.ly/2AQur5j 

Hoe meer stemmen, hoe beter! Dus: lees, stem en zeg het voort. 

Meer berichten