Foto: Zeeuws Byzantijns Koor

'De stichting heeft absoluut een toegevoegde waarde gehad'

Ze hebben keihard hun best gedaan, maar toch is de Stichting Vrienden van Burgh (SvvB) sinds enige tijd ter ziele. Na twee laatste concerten in november en december valt het doek definitief.

Mariska den Hartog

BURGH-HAAMSTEDE – En dat vinden voormalig bestuursleden Jan Hoogendoorn en Emmy Scholte best wel jammer. In 2016 begonnen zij vol goede moed om de Nederlands Hervormde kerk in Burgh tot een centrum te maken dat niet alleen voor de kerkelijke gemeente, maar voor de hele regio onderlinge relaties versterkt en voorziet in culturele evenementen.

Onderbezetting

Jan: "Helaas hebben we onze doelstellingen niet behaald. Dit heeft mede te maken met onderbezetting en de leeftijd van ons als bestuur." Zowel Jan als Emmy kregen gezondheidsproblemen waardoor zij pas op de plaats moesten maken. "Heel erg jammer. Zelf had ik graag drie jaar volgemaakt, om het stokje vervolgens over te dragen aan iemand anders," zegt Jan weemoedig. Het is voor hem belangrijk te benadrukken dat de stichting wel met een positief financieel saldo is afgesloten. De donateurs, vrijwilligers en zijn medebestuursleden verdienen volgens hem toch ook een pluim.

Toegevoegde waarde

"Je kunt discussiëren over de programma's en er is misschien gebleken dat er niet voor alles evenveel belangstelling was. Maar we hebben ook veel heel positieve reacties gekregen. Dat de ontmoetingen warm waren en dat de kerk zo mooi en gezellig is. Het heeft absoluut een toegevoegde waarde gehad. Regelmatig ontvang ik telefoontjes of er geen doorstart mogelijk is." Er is van verschillende kanten wel belangstelling iets op te pakken. Het zal de komende tijd moeten blijken of dat gaat gebeuren. Jan: "Het is jammer dat het nu een beetje stilstaat. Dat is achteruitgang. Het zou zo mooi zijn als er iemand opstond om dit op te pakken."

Zeeuws Byzantijns koor

Nadat bekend werd dat de stichting opgeheven zou worden, ging de planning van Emmy op de schop. "Ik had een leuk kinderprogramma in gedachten en nog andere plannen. Helaas gaat dat nu niet door. Maar er stonden nog een paar afspraken waaronder het concert van het Zeeuws Byzantijns koor Srétenieje en het optreden van Consort of Voices." Het Zeeuws Byzantijns koor doet het kerkje van Burgh op 24 november aanstaande aan. Het koor is acht-stemmig en zingt à capella Russisch-orthodoxe kerkmuziek en volksliederen uit Oost-Europa. Srétenieje betekent Ontmoeting en in dit geval staat dat voor de ontmoeting tussen twee culturen. Het koor wordt gedirigeerd door Emilia Tabachnik-Li en zij heeft het van af de grond opgebouwd met mensen die nooit eerder in een koor gezongen hadden. Inmiddels is er een hoog professioneel niveau bereikt waarbij gevoel bij het zingen, intonatie, afwisseling fortissimo en pianissimo heel belangrijk zijn.

Bij Jan en Emmy zijn de verwachtingen hoog gespannen. Jan: "We begonnen met Consort of Voices en sluiten daar nu ook mee af. Het zou mooi zijn als de kerk bij deze laatste concerten helemaal vol zit."

Op 24 november treedt het Zeeuws Byzantijns koor op in de kerk van Burgh. Het concert begint om 20.00 uur, de deuren zijn open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost 10 euro en is inclusief een consumptie. De verkoop start op 15 november via www.vriendenvanburgh.nl

Meer berichten