Foto: Harmke Kik - Grootenboer

Column van Marzas: Geweldig, kind!

'Wat heb jij die tekening práchtig gemaakt.' Natuurlijk het kind maakt álle tekeningen mooi. Al krast het maar wat weg, opa en oma, pappa en mamma prijzen het kind uitbundig. Zo groeien de kinderen vandaag op tussen de complimentjes die ze krijgen. Natuurlijk, papa en mama zijn trots. 'Kijk onze kleine eens, zó knap, zó snel, zó slim!' Dat ze dat op die vervelende school maar niet willen zien!

Momenteel ben ik bezig met de componist Felix Mendelssohn-Bartholdy. Hij leefde 200 jaar geleden en…hij was écht een wonderkind. Ongelooflijk muzikaal, een prachtige tekenaar, een gevat schrijver van brieven en vol humor. Al vroeg begint de jonge man Europa rond te reizen om de muziek te ontdekken en hij vertelt al zijn avonturen in prachtige brieven die hij aan huis schrijft. Ze zijn allemaal bewaard. Hij schetst de natuur, de muziek maar ook de mooie meisjes die hij tegenkomt, het is soms een aaneenschakeling van anekdotes. Maar wat doet het thuisfront? In de brieven van pa en ma krijgt de jonge Felix er flink van langs. Want hij geeft te veel geld uit (!!), besteedt zijn tijd aan onnodige zaken (!!), moet proberen bekend te worden (!!) en geen tijd verspillen aan futiliteiten (!!). Uit alles blijkt een liefdevolle, maar o zo strenge opvoeding. Vandaag las ik weer een brief.

Felix is dan al 25 jaar en een gevierd musicus in Düsseldorf. Hij wordt daar op handen gedragen. Maar dan lees ik wat hij schrijft aan een vriend. Hij vertelt dat er een brief van huis is gekomen en hoe pa en ma onder de indruk zijn van een Ouverture die hij schreef. 'Je weet toch dat het allermooiste is', schrijft Felix, 'als je door je ouders geprezen wordt.' Dat inspireert, zélfs als je 25 bent. 'Mooi jongen!' Maar niet te vaak.

Meer berichten