Foto: pr

'Goed luisteren is altijd de kunst'

Deze week start de renovatie van De Wieken aan de Hoge Molenstraat in Zierikzee. In vijf fasen wordt het hele gebouw aan de binnenkant heringericht. Eind december 2019 is De Wieken nieuwe stijl dan weer helemaal up-to-date.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - In de afgelopen tijd is de buitenkant van de Wieken en de aangrenzende aanleunwoningen al aangepakt. Nu is het tijd voor de binnenkant en dat wordt een omvangrijke operatie, vertelt Arie Pinxteren. "Vorige week dinsdag hadden we een officieel moment met de bewoners, waarbij ik een puzzel uitreikte aan een bewoonster: het wordt namelijk een heel gepuzzel. Tijdens de verbouwing blijven we namelijk gewoon hier in dit gebouw zitten. We maakten afspraken met de bouwers: tussen 7.00 en 8.00 uur en tussen 13.00 en 14.30 uur moet het stil zijn. Dan mogen ze bijvoorbeeld wél schilderen, maar niet schuren. En als er echt een moment komt dat er veel lawaai is, dan bieden we onze bewoners een dagprogramma aan. We moeten creatief zijn en we zullen vast nog wel voor verrassingen komen te staan."

Net als nu, blijft het pand bestaan uit twee etages. Elke verdieping heeft vier straten: de 'wieken'. Alle straten krijgen elk een eigen thema, sfeer en kleurenpalet, in kleurstellingen uit de jaren '60 en '70, want die periode maakten de bewoners heel bewust mee. En dat komt mooi uit, want die periode is tegenwoordig weer helemaal in. Centraal gelegen op elke etage is er een 'dorpsplein,' als ontmoetingsplek. Arie Pinxteren: "Het mooiste vind ik dat we de huiskamers voor mensen met dementie gaan aanpakken: we gaan alle tussenmuren eruit halen. Dat wordt fantastisch. Er komt een systeem met leefcirkels. Bewoners van de eerste verdieping mogen zelfstandig naar buiten: de lift in en de stad in. Van de omgeving vraagt dat extra aandacht: het kan zijn dat je mensen tegenkomt die in een dementieproces zitten en die lekker buiten wandelen, op een bankje zitten of de weg vragen. Dat is best een uitdaging en we gaan natuurlijk goed met de familie van onze bewoners in overleg om samen te bepalen wat wenselijk is. Schouwen-Duiveland is een dementievriendelijke gemeente en we moeten zorgen dat mensen goed ermee om kunnen gaan. Mijn belangrijkste tip is: benader mensen als mens, blijf rustig en ga niet betuttelen. Zo'n verandering is spannend, maar ook mooi: we doen het met z'n allen. Het gaat erom dat we een heel andere mentaliteit krijgen. Onze bewoners zijn mensen met levenservaring en iedereen is anders." De Wieken biedt een woonomgeving voor mensen met dementie én is een thuis voor mensen met lichamelijke aandoeningen. Ook zijn er appartementen voor kortdurend verblijf, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname. Nieuw is dat er ook huurappartementen worden ontwikkeld waarbij bewoners de zorg apart kunnen inkopen. Een soort 'beschut wonen'. Arie Pinxteren: "Het spannendst is toch wel de verplaatsing van de keuken: die moet voor de Kerst rond zijn, want dan is de keuken weer hard nodig."

Voor eind 2018 worden de keuken en de spoelkeuken gerealiseerd, bij het restaurant. Vervolgens wordt elke drie maanden in 2019 een van de vier 'wieken' - de vleugels waarin het gebouw verdeeld is, heringericht. De kantoortuin, de receptie/balie en de centrale ruimten krijgen ook hun nieuwe plaats en vorm gedurende de verschillende fasen. Op de website www.eilandzorg.com is alle informatie over de renovatie te vinden, compleet met powerpointpresentatie.

Meer berichten